A bűncselekmények áldozatainak világnapja

2023.02.23. 12:16

Az online csalások megelőzéséről is tartottak előadást a rendőrök Kecskeméten

A bűncselekmények áldozatainak világnapja alkalmából tartottak a rendőrök a kecskeméti könyvtárban előadást.

baon.hu

A kecskeméti könyvtárban sok hasznos információt hallhattak az érdeklődők

Forrás: police.hu

A bűncselekmények áldozatainak világnapján, február 22-én a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya közösen szervezett bűnmegelőzési programot. A könyvtár által meghirdetett eseményen az időskorúak számára bűnmegelőzési szakemberek mutatták be azokat a veszélyforrásokat, amelyek a mindennapjaik során, valamint az internet világában leselkednek a gyanútlan áldozatokra – közölte a rendőrség.

Az érdeklődők tanácsokat kaptak arról is, hogy „nem mindenki az, aminek látszik” – azaz fontos téma volt, hogy biztonsággal kiket engedhetnek be a lakásukba. Prevenciós ötletek hangzottak el az online csalások megelőzésére, az internetezőket fenyegető veszélyforrások kiküszöbölésére. Információkat kaptak arról is, ha bűncselekmény áldozatává váltak, haladéktalanul értesítsék a rendőrséget. Az előadók ismertették a 112-es általános segélyhívó használatát, illetve az áldozatsegítés lehetőségeit és formáit.

Az interaktív program során a hallgatóság több olyan gyakorlati ajánlást kapott, melyek hasznosításával elkerülhető az áldozattá válás:

  • Óvatosan kezelje azokat, akik a világhálón veszik fel a kapcsolatot! Nem tudhatjuk biztosan, ki van valójában a profil mögött!
  • Hívjuk fel az idősebb hozzátartozók figyelmét az online tér veszélyeire, a telefonon, e-mailben vagy sms-ben érkező adathalász hívások előfordulására, az online csalók módszereire! Segítsünk biztonságossá tenni az okoseszközök használatát.
  • Felhasználói nevet és jelszót csak tanúsítvánnyal rendelkező – https előtaggal ellátott – oldalon adjon meg!
  • Webáruházban történő vásárlás esetén mindig legyen körültekintő: Ha lehet, utánvéttel fizessen. Ha erre nincs mód, nézze meg, milyen értékelést kapott a webshop vagy az eladó a különböző internetes portálokon.
     

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában