Határvédelem

2023.01.06. 08:19

Tizenkilenc határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 279 határsértőt tartóztattak fel és 490 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

A határvadászok meghatározott helyszínen meghatározott feladatrendszerrel végzik majd a munkájukat

Fotó: MW-archív

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 4 esetben összesen 19 határsértőt tartóztattak fel Hóduna, Kiskunfélegyháza, Kunbaja, Nagybaracska közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 9 esetben összesen 237 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szatymaz közigazgatási területén.    

Budapesten 8, Győr-Moson-Sopron vármegyében 2, Komárom-Esztergom vármegyében 2, Pest vármegyében 6 és Vas vármegyében 5 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, georgiai, indiai, líbiai, marokkói, orosz, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben 6 főt, Csongrád-Csanád vármegyében 12 esetben 484 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2, közokirat-hamisítás miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Szombathely közigazgatási területén a 87-es számú főúton csütörtökön 8 óra 20 perc körüli időben a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépkocsit, melyet egy azeri állampolgárságú férfi vezetett. A gépkocsiban négy magukat török állampolgárnak valló férfit szállított.

Mint arról korábban már beszámoltunk Táborfalva közigazgatási területén az M5 autópályán csütörtökön 14 óra 50 perc körüli időben a járőrök intézkedés alá akartak vonni egy magyar honosságú személygépkocsit. A jármű a rendőri jelzésre nem állt meg, majd az úttestről lehaladva egy fának ütközött. A moldovai állampolgárságú vezető a helyszínről elmenekült, akit Pusztavacs közigazgatási területén az erdős részen helikopter és kereső kutyák bevonásával sikerült elfogni. A hátra hagyott járműben hét fő illegális migráns tartózkodott, közülük egy ember vesztette életét, ketten súlyos-életveszélyesen, mindenki más súlyosan vagy könnyebben sérült.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában