Határvédelem

2023.01.26. 09:06

Tizenkét határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 167 határsértőt tartóztattak fel és 249 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben 12 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó-Budzsak és Balotaszállás közigazgatási területén–közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 8 esetben összesen 143 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében, Hegyeshalom külterületén 4; Pest megyében, Inárcs külterületén 8 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, marokkói, török, afgán, iraki és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben összesen 20, Csongrád-Csanád megyében 7 esetben összesen 229 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 személy ellen, közokirat-hamisítás miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrök szerdán 1 óra 30 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőriztek egy olasz honosságú gépkocsit és koszovói állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 4 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 2 óra 30 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak moldovai állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 7 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 6 óra 25 perckor Domaszék közigazgatási területén ellenőriztek egy német honosságú gépkocsit és annak szír állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 20 fő, magukat szír, 3 fő, magukat afgán és 1 fő, magát iraki állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában