Határvédelem

2023.01.03. 08:32

Tizenhét határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun vármegyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 93 határsértőt tartóztattak fel és 57 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 6 esetben összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Baja, Balotaszállás, Lajosmizse és Tompa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 7 esetben összesen 65 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Öttömös és Röszke közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében a járőrök 1 esetben 3 határsértőt tartóztattak fel Rajka közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 1 esetben 2 határsértőt tartóztattak fel.

A rendőrök Komárom-Esztergom vármegyében 1 esetben 6 határsértőt tartóztattak fel Ács közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, indiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 2 esetben a rendőrök összesen 57 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 1 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján a rendőrök Lajosmizse közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M5-ös autópályán, hétfőn 22 órakor ellenőriztek egy szerb állampolgárt, egy osztrák honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsi utasterében 2 afgán, 2 török és 1 bangladesi állampolgár tartózkodott.

A fenti esetben a szállított személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!