Adathalászok

2023.01.24. 12:01

Népszerű csomagküldő nevében csalnak ki pénzt a vásárlóktól

Napjainkban egyre népszerűbb az online vásárlás, és ezzel együtt a vásárolt termékek futárszolgálattal való házhozszállítása, illetve a csomagátvételi fiókok használata. A Nagykőrösi Rendőrkapitányság arra figyelmeztet frissen kiadott közleményében, hogy ez veszélyt jelenthet a gyanútlan vásárlónak, mert új csalási módozattal egy népszerű csomagküldő szolgálat nevében próbálják elvenni a jóhiszemű emberek pénzét.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Az elmúlt hónapokban valótlan tartalmú, a FOXPOST csomagküldő vállalat nevében küldött adathalász és csaló e-mailekkel és üzenetekkel, illetve telefonon keresztül próbálkoznak a csalók megszerezni a felhasználók banki adatait.  A rendőrség általánosságban is felhívja figyelmet arra, hogy az adathalász üzeneteket a legtöbb esetben ismert cégek nevében küldik a támadók. Nehéz ezeket megkülönböztetni a hiteles, valós üzenetektől, mivel céges logókat és grafikus elemeket, adatokat használhatnak a feladók.

Az adathalász e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, és az ezekben található rosszindulatú hivatkozásokat úgy tervezik meg, mintha a cég valós weboldalára irányítana át. 

Azonban a linkek olyan oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni lakossági felhasználók és üzleti partnereik adatait, melyekkel később visszaélhetnek – fogalmaz a rendőrség felhívásában.

A hatóság arra is kitér, hogy mi alapján ismerhetők fel az adathalász e-mailek vagy más üzenetek. Ilyen lehet a helytelen link, például: foxpost-hu.kaspay24.hu. Érdemes figyelni a pontosságra és a helyesírásra is, mert előfordul, hogy az üzenetben lévő adatok nem pontosak, vagy helyesírási hibákat, hibás nyelvezetet tartalmaznak, illetve magyartalan, online programmal fordított mondatok találhatóak benne.

Gyanakodni kell akkor is, ha direkt fizetési hivatkozás szerepel a hivatkozásban, mint például a https://foxpost-hu.hufpay.site/18981955 link.

A rendőrség figyelmeztet, hogy ha szokatlan és gyanús linkkel találkozik a felhasználó, akkor ne kattintson rá. Ha arra gyanakszik, hogy adathalász-támadás célpontjává vált, hagyja figyelmen kívül a levelet és semmiképpen se kattintson a FOXPOST nevében küldött e-mailben lévő gyanús, helytelen linkre, mert ezek nem a FoxPost Zrt. által küldött hivatalos értesítők.

Elterjedt az is, hogy telefonon keresztül próbálják megszerezni az adatokat, amit semmiképp nem szabad kiadni.

A rendőrség hangsúlyozza: a FOXPOST soha nem kér banki belépési adatokat sem telefonon, sem más formában. Továbbá nem kezdeményez olyan telefonhívást, amelyben a szállítás megerősítésére buzdítana. 

Amennyiben valaki ilyen jellegű hívást kap, azonnal szakítsa meg – szól a hatóság tanácsa.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában