Közlekedésbiztonság

2023.01.24. 15:00

Negyven anyagi kárral járó baleset történt Bács-Kiskunban az elmúlt héten

Az előző héten csökkent a gyorshajtók száma, azonban az ittas vezetők száma nőtt. Emellett 87 olyan sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök, akik nem álltak meg a STOP táblánál.

baon.hu

Csökkent a gyorshajtók száma Bács-Kiskunban a rendőri intézkedéseknek köszönhetően

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten negyven anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset történt – írja a police.hu. 

18 olyan karambol volt, amely sérülést eredményezett. Ezekben a balesetekben nyolcan súlyosan, további tíz ember pedig könnyebben sérült. Az ittas vezetők száma a korábbi időszakhoz képest ismét növekedést mutat, ugyanis az egyenruhások előző héten 29 olyan sofőrt szűrtek ki a forgalomból, akik a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak.

Előző héten csökkenő tendenciát mutatott a gyorshajtók száma. A hétfőtől vasárnapig tartó időszakban 737 sofőr lépte túl a megengedett sebességhatárokat, ami 151 gyorshajtóval kevesebb, mint az ezt megelőző héten. Akadt azonban most is olyan sofőr, aki a megengedett sebességhatár több mint kétszeresével közlekedett. Őt Kiskőrös belterületén fülelték le, amint 50 kilométer per óra helyett 110 kilométer per órával hajtott. A sofőr 130 ezer forint összegű pénzbírságra számíthat, ha megállították volna 6 büntetőpontban is részesül.

A vármegye közlekedési szakemberei – a közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében – több alkalommal szerveztek akciót az ittas vezetők kiszűrése érdekében. 

Emellett vármegyeszerte fokozott rendőri ellenőrzést tartottak, amely keretében azokat a közlekedőket is figyelték, akik nem álltak meg a STOP táblánál. Ennek eredményeként 87 olyan sofőrrel szemben intézkedtek, akik figyelmen kívül hagyták a részükre kihelyezett „Állj! Elsőbbségadás kötelező” jelzőtábla utasítását.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a következőkre hívja fel a közlekedők figyelmét:

 A KRESZ egyértelműen kimondja, hogy a STOP táblánál minden esetben meg kell állni! Az „ÁLLJ! Elsőbbségadás kötelező” tábla azt jelzi, hogy az útkereszteződésnél – a megállás helyét jelző útburkolati jel előtt, ennek hiányában az útkereszteződésbe való behaladás előtt – meg kell állni, és a védett úton érkező jármű részére elsőbbséget kell adni. Aki ezt a szabályt megszegi nem csak a saját életét, de másokét is súlyosan veszélyezteti. Egy védett úton közlekedő járművezető ugyanis nem számít arra, hogy egy útkereszteződésben nem kapja meg az elsőbbséget, és a váratlan szituációban máris elkerülhetetlen a tragédia.

A rendőrség óva inti a járművezetőket, és felhívja a közlekedők figyelmét, hogy a közúti közlekedési szabályokat mindig tartsák be. Továbbá hozzáteszik, hogy az elsőbbségi jog megsértése továbbra is az egyik legfőbb baleseti ok, ezért senki se kockáztasson, hogy mindenki hazaérjen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában