Bács-Kiskun / Balesetveszély

2023.01.14. 11:25

Télen sokkal több gyalogost ütnek el, mint más évszakban

Gyalogosként is rendkívüli körültekintésre van szükség a téli időszakban – hívja fel az állampolgárok figyelmét az Országos Rendőr-fő­kapitányság.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

 A téli hónapokban országosan jellemző, hogy sajnos több gyalogost gázolnak el, mint más évszakokban. Ennek az egyik oka, hogy a járókelők egy része egyszerűen nem veszi figyelembe a megváltozott útviszonyokat. Az elütött gyalogosok fejében az esemény bekövetkezése előtt meg sem fordul, hogy a nedves, vizes, csúszós utakon a járművek féktávolsága jelentősen megnövekszik. Ekkor bizony körültekintés nélkül, meggondolatlanul nem tanácsos az úttestre lépni. Bármilyen hihetetlen ugyanis, de egy 50 kilométer/óra sebességgel haladó gépkocsi fékútja száraz úton 34 méter, nedves úton viszont eléri a 47 métert! 

– Legyünk körültekintők, várjuk meg, amíg a gépkocsi elhalad! Régi mondás, de sajnos igaz az, hogy elsőbbsége annak van, akinek meg is adják. Erre való tekintettel a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak akkor kezdjük meg az áthaladást, ha ténylegesen megbizonyosodtunk arról, hogy a keresztirányból érkező járművek megálltak, és valóban biztosítják az elsőbbséget – emeli ki a rendőrség a baleset-meg­előzési közleményében. 

Azt is kifejtik, hogy hol kell gyalogosként közlekedni. 

A jármű nélkül haladóknak a járdán, ahol nincsen járda, ott a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpárúton. Ha egyik sincsen, vagy a gyalogosközlekedésre alkalmatlan, akkor az úttesten, lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon, lakott területen kívül mindig a bal oldalon, a járműforgalommal szemben kell közlekedni. A téli időszakban kiemelt fontosságú a láthatóság kérdése. Nagyon lényeges, hogy éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között csak úgy lehet tartózkodni, illetve közlekedni, ha láthatósági mellényt, ruházatot viselünk. 

A rendőrség a kerékpárosokra vonatkozóan is figyelmeztet, mint írják, a téli időszak a rá jellemző mostoha időjárási körülmények miatt nem túl kedvező a kerékpáros ­közlekedésre. 

Az utak ilyenkor síkosak, így csúszósabbak, a láthatóság pedig jelentős mértékben korlátozódik, és ezek mind-mind megnehezítik a két keréken történő biztonságos közlekedést. 

– Erre való figyelemmel azt javasoljuk, hogy a téli hónapokban tényleg csak az keljen útra kerékpárral, aki másképp nem tudja megoldani a közlekedését, és az is csak akkor, ha nem túl extrémek az időjárási körülmények

 – húzzák alá. 

Ebben az időszakban kerékpárosként a közlekedési szabályok maximális betartásával, az előírásoknak megfelelően felszerelt kerékpárral – első, hátsó világítás, küllőprizma, csengő, első és hátsó fék, hátulra egy piros színű, de nem háromszög alakú prizma –, kellő óvatossággal és körültekintéssel kell közlekedniük a bringásoknak. Fokozottan kell figyelni az oldalszélre, hiszen a kerékpár könnyen felborulhat, ha például egy nagy sebességű gépjármű elhalad mellette, de az évszakra jellemző, olykor szeles időjárás miatt jelentős erősségű, hirtelen széllökésekre is számítani lehet. Sok kerékpáros-baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában