Határvédelem

2023.01.31. 08:10

Közel húsz határsértőt kellett megállítania a rendőröknek Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 139 határsértőt tartóztattak fel, és 212 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu

Bács-Kiskunban a rendőrök 4 esetben összesen 17 határsértőt tartóztattak fel Bácsszentgyörgy, Kecskemét és Zsana közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 112 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Röszke közigazgatási területén.    

Budapesten 1 és Győr-Moson-Sopron vármegyében 9 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében 10 esetben 212 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Ásotthalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton hétfőn 0 óra 45 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú járművet, melyet egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsi utasterében kilenc, magát szír és egy, magát iraki állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Mórahalom közigazgatási területén az 55-ös számú főúton hétfőn 5 óra 50 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú gépkocsit, amit egy lengyel férfi vezetett. A gépkocsi utasterében hat fő, magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

A Nemzeti Nyomozó Iroda, Nemzetközi Bűnözés elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Kecskemét közigazgatási területén az M5 autópályán hétfőn 21 óra 30 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy román férfit, aki egy olasz honosságú személygépkocsi vezetett. 

A rendőri intézkedés megkezdése előtt a román állampolgárságú férfi a gépkocsit az autópálya belső sávjában hátrahagyva megkísérelt elmenekülni, azonban az autópályatest jobb oldalán elfogták. 

A járműben nyolc, magát afgán és egy, magát indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Zsana közigazgatási területén az 5408-as számú úton hétfőn 23 óra 10 perckor a MEKTO járőrei ellenőrzés alá vontak egy moldáviai férfit, aki egy lengyel honosságú személygépkocsival öt, magát török állampolgárnak valló férfit szállított.

Magyarország területén az elmúlt 24 embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában