Határvédelem

2023.01.24. 10:37

Ismét több száz illegális határsértőt tartóztattak fel a rendőrök hazánkban

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 170 határsértőt tartóztattak fel és 90 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 10 esetben összesen 131 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén – számolt be a police.hu.

Nógrád vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Balassagyarmat közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Csém közigazgatási területén.

Pest vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 24 határsértőt tartóztattak fel Inárcs közigazgatási területén.

Zala vármegyében a járőrök 1 esetben összesen 2 határsértőt tartóztattak fel Letenye közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iráni, marokkói és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében a rendőrök összesen 4 esetben 90 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Szeged külterületén, hétfőn 0 óra 30 perckor a járőrök egy lengyel honosságú gépjárművet vontak ellenőrzés alá. A járműből az ellenőrzés kezdetekor, a lengyel állampolgárságú sofőr kiszállt, majd elmenekült. Az utasok, 6 fő magát szír állampolgárnak valló férfi a járműben maradt. Az egyenruhások a közelben, egy szántásban megbújva megtalálták és intézkedés alá vonták a férfit, aki ököllel, az intézkedő rendőrre támadt. Elfogását követően ellene hivatalos személy elleni erőszak elkövetése miatt is eljárást indítottak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján, az M1-es autópályán, Komárom közigazgatási területén hétfőn 8 óra 40 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vonták egy brit honosságú személygépkocsi vezetőjét, egy bolgár férfit, aki járművével a rendőrök elől ki akart térni mely manőver során az árokba hajtott, majd gyalog el akart menekülni, de a járőrök elfogták. A baleset során senki nem sérült meg. A járműben 11 illegális migráns utazott, akik szír, afgán és afgán állampolgárnak vallották magukat.

A rendőrök hétfőn 11 óra 40 perckor az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú kistehergépkocsit, melyet egy román állampolgárságú férfi vezetett, utasként egy szintén román állampolgár tartózkodott a járműben. A raktérben 24 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőjükkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában