Illegális bevándorlás

2023.01.18. 13:50

Határvédelem: több településen is intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 277 határsértőt tartóztattak fel és 43 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a járőrök 4 esetben 26 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsalmás, Lajosmizse és Zsana közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 10 esetben összesen 227 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Ásotthalom, Szatymaz, Szeged-Gyálarét és Röszke közigazgatási területén.

Fejér megyében, Dunaújvárosban 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Hegyeshalmon 8; Pest megyében, Inárcs külterületén 15 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, marokkói, szomáliai, török és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 3 esetben összesen 16, Csongrád-Csanád megyében 2 esetben összesen 27 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 személy ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök kedden 1 órakor Balotaszállás közigazgatási területén ellenőriztek egy osztrák gépkocsit és bosznia-hercegovinai állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 4 fő, magukat marokkói és 2 fő, magukat szomáliai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök kedden 8 órakor az M5-ös autópályán, Lajosmizse közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és annak azerbajdzsáni állampolgárságú vezetőjét. A sofőrön kívül az autóban 6 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A osztrák-magyar súlyponti akcióban a rendőrök kedden 8 óra 55 perckor Hegyeshalom közigazgatási területén ellenőriztek egy magyar honosságú gépkocsit és szír állampolgárságú vezetőjét. Az autóban 8 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök kedden 10 óra 45 perckor Zsana közigazgatási területén ellenőriztek egy cseh gépkocsit és annak cseh állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 5 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában