Határvédelem

2022.12.24. 08:25

Huszonkettő határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 209 határsértőt tartóztattak fel és 183 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 2 esetben összesen 22 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse és Dunavecse közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 9 esetben összesen 163 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Ruzsa  és Szeged közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 8, Győr-Moson-Sopron megyében 1, Pest megyében 10, Tolna megyében 5 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, eritreai, indiai, marokkói, szír, szudáni, török és tunéziai, állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 2, Csongrád-Csanád megyében 5 esetben a rendőrök összesen 183 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 7 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Ruzsa belterületén pénteken 07 óra 33 perckor a járőrök ellenőriztek egy közlekedési balesetben megrongálódott személygépkocsit, melyben személy nem tartózkodott. A járművezetője a balesetet követően elhagyta a gépkocsit, majd sérülése miatt orvosi ellátásra jelentkezett. A helyszín közelében 1 indiai állampolgárt tartóztattak fel, aki a járműben utasként tartózkodott. Orvosi ellátását követően a jármű afgán vezetőjét embercsempészés miatt előállították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migrációt Ellenőrző Osztályának jelzése alapján a rendőrök pénteken 08 óra 25 perckor, Zebegény belterületén egy magyar honosságú járművet ellenőriztek, amelynek a vezetője a járművet az ellenőrzést megelőzően elhagyta. A járműben tíz fő, magát afgán és szír állampolgárnak valló férfi utazott. A jármű vezetőjét, egy 25 éves szír állampolgárt a helyszín közelében elfogták. Ugyanezen időpontban, az embercsempész gépkocsi előfutójaként közreműködő német járművet Szob belterületén vontak ellenőrzés alá, amelyet szintén egy szír férfi vezetett, mindkét személyt előállították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migrációt Ellenőrző Osztályának jelzése alapján Lajosmizse közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M5 autópályán, pénteken 8 óra 27 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy német állampolgárt, egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 8 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott utasként.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában