Határvédelem

2022.11.12. 11:32

Több mint hetven határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 453 határsértőt tartóztattak fel és 149 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 12 esetben összesen 73 határsértőt tartóztattak fel Baja, Hóduna, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Csikéria, Petőfiszállás és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 20 esetben, összesen 351 határsértőt tartóztattak fel Szatymaz, Zsombó, Szeged, Ruzsa, Balástya, Röszke és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 9 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Törökbálint területén 5 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Környe és Tatabánya területén 8 határsértőt tartóztattak fel.

Fejér megyében, Óbarok és Szabadbattyán területén 4 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Tolna és Borsod megyében pedig összesen 3 illegális migráns tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A közleményben leírják, hogy az elmúlt 24 órában 5 esetben Bács-Kiskun, és 2 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 149 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 6 embert fogtak el, 5 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján, Törökbálint közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M0 autóúton, november 11-én 12 óra 12 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárságú férfit, egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét. A járműben  5 indiai állampolgár utazott.

A Biharkeresztesi Határrendészeti Kirendeltség szabadidős rendőre figyelt fel Nagykereki határában pénteken 12 órakor három feltűnően koszos, sáros ruhájú emberre, akiket a helyszínre kiérkező kollégák igazoltattak. Feltehetően a nő, és a két férfi illegális módon lépett be az országba. A nő és az egyik társa ecuadori állampolgárnak vallotta magát, jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták igazolni. Az eddig adatok alapján harmadik társuk, – aki ecuadori származású spanyol állampolgár – segítséget nyújtott, hogy az országba bejussanak. A közelben két személygépkocsi várakozott, amit szintén ellenőriztek az egyenruhások. A rendőrök a két autó spanyol állampolgárságú vezetőjét, valamint a harmadik spanyol állampolgárságú férfit embercsempészés gyanúja miatt előállították.

Ruzsa közigazgatási területén, lakott területen kívül, pénteken 20 óra 25 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy 19 éves szerb állampolgárságú férfit, egy magyar honosságú Renault Trafic típusú kistehergépkocsi vezetőjét. A jármű rakterében 9 fő szír állampolgár tartózkodott.

Nagylak Közúti Határátkelőhelyen, pénteken 23 órakor belépésre jelentkezett egy 47 éves török állampolgár egy kistehergépkocsi vezetőjeként. A román-magyar közös ellenőrzés során megállapították, hogy a jármű rakterében 17 fő pakisztáni, nepáli és bangladesi férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában