Határvédelem

2022.11.21. 10:30

Több mint hatvan határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 376 határsértőt tartóztattak fel és 252 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 16 esetben összesen 65 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Hercegszántó, Kelebia, Petőfiszállás és Zsana közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 17 esetben összesen 271 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Tiszasziget közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 16, Nagycenken 4, Sirokon 2, Rétságon 6, Inárcson 2, Bakonygyepesen 10 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, algériai, indiai, marokkói, palesztin, palesztin, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 9 esetben a rendőrök összesen 252 főt, akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 2 ember ellen, közokirat-hamisítás miatt 2 esetben indult büntetőeljárás.

A szegedi járőrök ellenőriztek vasárnap 2 óra 50 perckor Domaszék külterületén, az 55-ös főúton egy szerb gépkocsit és annak szerb vezetőjét. Az embercsempész öt, magát pakisztáninak valló férfit szállított.  

Ásotthalomnál állítottak meg a rendőrök vasárnap 19 óra 15 perckor egy szerb személyautót. Az autóból nyolc ember kiugrott és futni kezdett, a járőrök azonban minden menekülni próbáló illegális migránst feltartóztattak. A gépkocsi vezetője, egy 24 éves szerb férfi is kivonta magát a rendőri intézkedés alól és az autóval továbbhajtott, majd megállt és gyalog akart tovább menekülni, de a rendőrök őt is még a helyszínen elfogták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában