Bács-Kiskun

2022.11.29. 10:50

Pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emeltek egy bűnszervezet ellen

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy bűnszervezet 7 tagjával szemben, akik 3 éven át szájmaszkok, kijelzővédők és más kisméretű termékek színlelt adásvétele során a magyar mellett uniós gazdasági társaságokból álló számlaláncot használtak fel körhintacsaláshoz, több mint 1 milliárd forinttal károsítva meg a magyar költségvetést.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A vádirat szerint a bűnszervezetet létrehozó és irányító dunavecsei férfi és társai 2018 és 2021 között a forgalmi adó elkerülése és áfa jogosulatlan megszerzése érdekében szájmaszkok, folyékony kijelzővédők, pendrive-ok, külső memóriakártyák és más kisméretű termékek színlelt adásvételével foglalkoztak. Tevékenységük leplezése érdekében titkosított alkalmazások segítségével kommunikáltak egymással.  A feladatmegosztáson alapuló, konspiratívan működő, többszintű, kiterjedt céghálózat soltvadkerti, kiskőrösi, szentendrei és székesfehérvári haszonhúzó cégei az eltérő tagállami adóztatási szabályokat kihasználva áfa mentesen értékesítettek nagyszámú, egyedileg nem azonosítható, továbbá kis helyigényű és ezáltal kedvezőbb feltételekkel szállítható termékeket. 

A színlelt közösségi eladásra figyelemmel a saját beszerzésüket valótlanul belföldi számlák segítségével igazolták, amelynek révén olyan áfát tudtak visszaigényelni, amelyet soha senki nem fizetett meg.

A bűnszervezetbe bevont szlovák, szlovén, cseh és horvát honosságú cégek kizárólag a továbbszámlázó szerepét töltötték be a láncolatban, valós tevékenységet nem végeztek, úgynevezett „postaláda” vagy „virtuális társaságként” működtek. A számlázási rendszer alján álló, belföldi beszerzést igazoló magyar cégek szintén nem végeztek valós üzleti tevékenységet, szerepüknek megfelelően a fiktív számlák kiállítása után jelentős áfa-tartozás hátrahagyásával eltűntek.

Minden csak látszólagos volt: a megrendelésektől kezdve a termékek és a vételár cégek közötti körbefuttatásán át. Ez utóbbi eredményeként a bűnös célra fordított pénzek, miként a haszon is mindvégig a bűnszervezet irányítójának rendelkezése alatt maradtak. A 7 tagú bűnszervezet három adóéven át több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A nyomozás során gépjárműveket, hajót, ingatlanokat és bankszámlákat zároltak.

Az ügyészség hat férfit és egy nőt bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádol, míg a bűnszervezet irányítójának emellett pénzmosás bűntette miatt is felelnie kell. Az ügyészség velük szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá a bűnszervezet ideje alatt szerzett vagyonukat is el kell kobozni. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában