Határvédelem

2022.11.13. 08:15

Ötven határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 522 határsértőt tartóztattak fel és 285 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 14 esetben összesen 50 határsértőt tartóztattak fel Újmohács, Kiskunmajsa, Mélykút, Petőfiszállás, Bugac, Baja, Kiskunfélegyháza, és Kunbaja közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 19 esetben összesen 422 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Ásotthalom, Mórahalom, Szatymaz, Zákányszék, Röszke és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 3 esetben összesen 23 határsértőt tartóztattak fel Hegyeshalom, Károlyháza és Győr közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 13, Hajdúböszörményben 8 és Balatonkeresztúr közigazgatási területén 6 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, egyiptomi, indiai, iráni, marokkói, palesztín, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 17 esetben a rendőrök összesen 217 főt, Bács-Kiskun megyében 8 esetben 68 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

Károlyháza közigazgatási területén, az M1-es autópálya jobb oldalán található Hanság pihenőben szombaton 10 óra 54 perckor a rendőrök egy bolgár személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy 48 éves bolgár férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben 13, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség járőrei szombaton 11 óra 5 perckor Mórahalom közigazgatási területén, az 55-ös számú főúton egy francia mikrobuszt ellenőriztek, amit egy 21 éves francia férfi vezetett. A jármű utasterében a sofőrön kívül 10, magukat indiai állampolgárnak valló, valamint 9, magukat afgán állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség jelzése alapján a rendőrök szombaton 13 óra 30 perckor az M35-ös autópálya 20. kilométer szelvényében egy cseh személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy grúz férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 8, magukat török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

A járőrök szombaton az M7-es autópálya jobb oldalán a Balatonkeresztúri pihenőben két lengyel honosságú személygépjárművet ellenőriztek, melyet lengyel állampolgárságú személyek vezettek. A járművekben összesen 6, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában