Határvédelem

2022.11.25. 10:30

Öt településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 310 határsértőt tartóztattak fel és 358 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 5 esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bátmonostor, Hercegszántó, Kiskunhalas és Solt közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 16 esetben összesen 221 határsértőt tartóztattak fel Apátfalva, Ásotthalom, Deszk, Mórahalom, Röszke és Szatymaz közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 4 esetben összesen 37 határsértőt tartóztattak fel Fertőszentmiklós, Hegyeshalom, Mosonmagyaróvá és Nagycenk közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 2, Fejér megyében 8, Jász-Nagykun megyében 3, Pest megyében 12, Vas megyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, marokkói, pakisztáni, szír, szomáliai, és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 15 esetben a rendőrök 358 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt, embercsempészés miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Nagycenk külterületén csütörtökön 10 óra 40 perckor a járőrök ellenőriztek egy osztrák személygépkocsit, amelyet egy román állampolgár vezetett. A jármű utasterében 10 pakisztáni és 3 indiai állampolgárságú férfi utazott.

Mosonmagyaróvár külterületén, a 15-ös számú út 3. kilométerszelvényében csütörtökön 11 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy bolgár személygépkocsit, amelyet egy bolgár állampolgár vezetett. A járműben 7 szír férfi, 1 szír nő és 1 szomáliai állampolgárságú férfi utazott.

Kiskunhalas közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 53-as számú főút 52+100 kilométerszelvényében november 24-én 13 óra 35 perckor a járőrök ellenőriztek egy ukrán kistehergépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgár vezetett. A jármű rakterében 16 szír állampolgárságú férfi utazott.

Kisapostag külterületén, az M8-as autópálya Pentele hídon csütörtökön 21 óra 00 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú személygépjárművet, melyet egy lett férfi vezetett. A járműben 5 indiai férfi utazott.

Mórahalom külterületén az 55-ös számú főút 25. kilométerszelvényében csütörtökön 21 óra 25 perckor a járőrök ellenőriztek egy lengyel személygépkocsit, amelyet egy lengyel állampolgár vezetett. A jármű utasterében 9 szír állampolgárságú férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Szigetszentmiklós külterületén, az M0 autóút 19. kilométerszelvényében csütörtökön 21 óra 57 perckor a járőrök ellenőriztek egy magyar személygépkocsit, amelyet egy moldáv férfi vezetett. A járműben 11 szír állampolgárságú személy utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában