Határvédelem

2022.11.19. 08:27

Negyvenkilenc határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 459 határsértőt tartóztattak fel és 395 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 14 esetben összesen 49 határsértőt tartóztattak fel Hercegszántó, Lajosmizse, Kiskunfélegyháza, Kelebia, Baja, Kiskőrös, Homorúd, Dunafalva, Kecskemét és Balotaszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 22 esetben összesen 355 határsértőt tartóztattak fel Kübekháza, Mórahalom, Szeged, Öttömös, Ásotthalom, Röszke, Szatymaz, Maroslele és Kistelek közigazgatási területén.

Baranya megyében, Mohácson 1; Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Arnót külterületén 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Jánossomorján 12, Győr külterületén 3, Mosonmagyaróvár külterületén 2, Hegyeshalmon 1, Kapuváron 3 ; Heves megyében, Nagyréde külterületén 1; Komárom-Esztergom megyében, Mocsa külterületén 8, Tatabányán 3, Komárom külterületén 10; Pest megyében, Inárcs külterületén 6; Somogy megyében, Siófok külterületén 4 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, afgán, marokkói, tunéziai, indiai, palesztin, algériai, líbiai és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád megyében 20 esetben összesen 395 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 6 esetben indult büntetőeljárás.

A rendőrök pénteken 1 óra 30 perckor Mórahalom közigazgatási területén intézkedtek egy magyar honosságú gépkocsi 47 éves magyar állampolgárságú vezetőjével és 51 éves utasával szemben. A gépkocsiban 5 fő, magukat indiai és 2 fő, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztály jelzése alapján a rendőrök pénteken 1 óra 15 perckor Mocsa közigazgatási területén ellenőriztek egy román honosságú gépkocsit, valamint annak 20 éves román állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsiban 8 fő, magát indiai állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A rendőrök pénteken 8 óra 40 perckor Jánossomorján intézkedtek egy magyar honosságú gépkocsi 31 éves román állampolgárságú vezetőjével szemben. A gépkocsiban 2 fő, magukat afgán és 9 fő, magukat indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztály jelzése alapján a rendőrök pénteken 23 óra 53 perckor az M1-es autópálya 83. kilométerszelvényében, a komáromi kihajtójánál ellenőriztek egy román honosságú személygépkocsit, amelynek vezetője a rendőri ellenőrzés elől elmenekült. Az embercsempész által vezetett gépkocsiban 8 fő, magukat indiai és 2 fő, magukat pakisztáni állampolgárnak valló személy tartózkodott. Ezzel összefüggésben 23 óra 53 perckor az M1-es autópálya 73. kilométerszelvényében a rendőrök megállítottak egy román honosságú személygépkocsit, amit egy 21 éves román állampolgárságú férfi vezetett. A gépkocsi előfutója volt a másik román honosságú gépkocsinak.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában