Határvédelem

2022.11.28. 11:53

Két településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 192 határsértőt tartóztattak fel és 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 2 esetben összesen 5 határsértőt tartóztattak fel Soltvadkert és Dunafalva közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 9 esetben, összesen 170 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Szatymaz, Ruzsa, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Jánossomorja területén 16 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, marokkói, és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 6 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 206 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el, 2 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Jánossomorja közigazgatási területén, lakott területen kívül, a 8506-os számú úton, osztrák-magyar közös súlyponti akció keretében, november 27-én 21 órakor, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 21 éves román állampolgárt, aki egy román honosságú tehergépkocsit vezetett és utasát egy 25 éves szintén román személyt. A gépkocsi rakterében 11 afgán és 5 indiai férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában