Határvédelem

2022.11.20. 10:01

Hét településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 409 határsértőt tartóztattak fel és 278 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 10 esetben összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Nagybaracska, Nemesnádudvar, Városföld, Hercegszántó, Újmohács, Kiskunfélegyháza, és Petőfiszállás közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 17 esetben, összesen 322 határsértőt tartóztattak fel Ruzsa, Nagylak, Szatymaz, Röszke, Domaszék, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 9 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Inárcs, Cegléd és Szigetszentmiklós területén 18 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Rajka és Hegyeshalom területén 8 határsértőt tartóztattak fel.

Nógrád megyében a rendőrök Mátraverebély és Nagyoroszi területén 17 határsértőt tartóztattak fel.

Somogy megyében, Szegerdő területén 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 1 esetben Bács-Kiskun, és 13 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 278 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 3 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

Domaszék közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös főúton, szombaton 18 óra 5 perckor, a járőrök intézkedés alá vontak egy 34 éves román állampolgárt, aki egy román honosságú, Volkswagen Crafter típusú tehergépkocsit vezetett. A gépkocsiban 12 fő indiai férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján, Inárcs közigazgatási területén az M5 autópályán, szombaton 22 óra 51 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román forgalmi rendszámú Opel Vivaro kisteherautót, amit egy 31 éves román állampolgár vezetett. A gépkocsiban 12 afgán és indiai  állampolgár utazott. A járműben utasként tartózkodott még egy 35 éves román  állampolgár.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában