Határvédelem

2022.11.16. 08:00

Hat településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 460 határsértőt tartóztattak fel és 243 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 11 esetben összesen 27 határsértőt tartóztattak fel Városföld, Tompa, Hercegszántó, Újmohács, Kiskunfélegyháza, és Petőfiszállás közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 15 esetben, összesen 304 határsértőt tartóztattak fel Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Inárcs, Bag és Szigetszentmiklós területén 66 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Muzsaj, Nagycenk és Hegyeshalom területén 43 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tata területén 13 határsértőt tartóztattak fel.

Baranya megyében, Pécsvárad területén 1 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Tolna megyében 3 illegális migráns tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában 2 esetben Bács-Kiskun, és 9 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 243 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 6 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Hegyeshalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 1-es főúton, kedden 8 óra 20 perckor a járőrök ellenőrzés alá akartak vonni egy osztrák honosságú kistehergépkocsit, azonban a jármű a Hegyeshalom-Rajka vasúti átjárónál balesetet okozott, majd a jármű vezetője kiugrott a járműből. A gépkocsiban 13 fő szír férfi tartózkodott.  A jármű vezetőjét a rendőrök, a helyszín közelében elfogták.

Ásotthalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös főúton, kedden 1 óra 35 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel állampolgárságú férfit, egy lengyel honosságú Citroen Jumper típusú jármű vezetőjét. A gépkocsiban 23 fő szír férfi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Muzsaj közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M85-ös autóúton kedden 8 óra 10 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 45 éves svéd állampolgárt, aki egy magyar honosságú személygépkocsit vezetett. A gépkocsiban 11 fő szír férfi tartózkodott.

Nagycenk közigazgatási területén, lakott területen kívül, kedden 9óra 15 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy 36 éves moldáv állampolgárt, aki egy román honosságú személygépkocsit vezetett. A gépkocsiban 20 szír férfi tartózkodott.

Inárcs közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M5 autópályán kedden 11 óra 53 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy 29 éves román állampolgárt, aki egy magyar honosságú személygépkocsit vezetett. A gépkocsiban 7 szír férfi tartózkodott.

Tata közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1 autópályán, kedden 20 óra 17 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy  43 éves román állampolgárt, aki egy osztrák honosságú személygépkocsi vezetett. A gépkocsiban 12 szír és 1 török férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában