Bács-Kiskun

2022.11.24. 10:49

Folytatódik az illegális migrációval szembeni mindennapos küzdelem határainkon

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 385 határsértőt tartóztattak fel és 332 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 4 esetben összesen 15 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Kiskunhalas, és Bátmonostor közigazgatási területén – közölte honlapján a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 16 esetben, összesen 276 határsértőt tartóztattak fel Szatymaz, Röszke, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 13 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Szob területén 2 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Várbalog, Ikrény, Gönnyű és Mosonszolnok területén 29 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tata, Tatabánya és Komárom területén 50 határsértőt tartóztattak fel.

Nógrád megyében a rendőrök Mátraverebély és Nagyoroszi területén 17 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 11 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 332 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 5 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján, Tata közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1-es autópályán, szerdán 0 óra 30 perckor, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 22 éves román állampolgárt, aki egy román honosságú, Renault Master típusú tehergépkocsi vezetett. A gépkocsiban 23 szomáliai és 17 szír állampolgár utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Ikrény közigazgatási területén, lakott területen kívül szerdán 8 óra 42 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú, Ford Transit típusú kistehergépkocsit, amelynek vezetője és mellette ülő utasa a rendőri ellenőrzés észlelésekor kiugrottak a járműből és elfutottak a helyszínről. A helyszín közelében a két elmenekült személyt a rendőrök elfogták. A gépkocsiban 24 fő török férfi tartózkodott.

Komárom közigazgatási területén, lakott területen, a Monostori hídnál szerdán 16 óra 30 perckor a járőrök, szlovák-magyar közös járőrszolgálat során ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú, Citroen Xara típusú személygépkocsit, melyet egy 55 éves magyar férfi vezetett. A gépkocsiban 4 szír férfi tartózkodott.

Szintén Komárom közigazgatási területén, lakott területen kívül, szerdán 17 óra 15 perckor a járőrök, szlovák-magyar közös járőrszolgálat során ellenőrzés alá vonták egy ukrán honosságú, Opel Astra típusú személygépkocsit, melyet egy 55 éves ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban 5 szír férfi tartózkodott.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen szerdán 20 órakor jelentkezett belépésre szerb honosságú Fiat Boxer típusú tehergépjárművel egy 41 éves szerb állampolgárságú férfi. A tehergépjármű plombáján sérülés volt látható. A román-magyar közös ellenőrzés során felfedték, hogy a jármű rakterében 5 pakisztáni férfi, 1 nepáli férfi és 12 fő indiai állampolgár bújt meg.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában