Bács-Kiskun

2022.11.24. 10:49

Folytatódik az illegális migrációval szembeni mindennapos küzdelem határainkon

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 385 határsértőt tartóztattak fel és 332 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 4 esetben összesen 15 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Kiskunhalas, és Bátmonostor közigazgatási területén – közölte honlapján a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 16 esetben, összesen 276 határsértőt tartóztattak fel Szatymaz, Röszke, Szeged és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 13 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Szob területén 2 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Várbalog, Ikrény, Gönnyű és Mosonszolnok területén 29 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tata, Tatabánya és Komárom területén 50 határsértőt tartóztattak fel.

Nógrád megyében a rendőrök Mátraverebély és Nagyoroszi területén 17 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, pakisztáni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 11 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 332 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 5 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján, Tata közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M1-es autópályán, szerdán 0 óra 30 perckor, a járőrök ellenőrzés alá vontak egy 22 éves román állampolgárt, aki egy román honosságú, Renault Master típusú tehergépkocsi vezetett. A gépkocsiban 23 szomáliai és 17 szír állampolgár utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján, Ikrény közigazgatási területén, lakott területen kívül szerdán 8 óra 42 perckor a járőrök, ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú, Ford Transit típusú kistehergépkocsit, amelynek vezetője és mellette ülő utasa a rendőri ellenőrzés észlelésekor kiugrottak a járműből és elfutottak a helyszínről. A helyszín közelében a két elmenekült személyt a rendőrök elfogták. A gépkocsiban 24 fő török férfi tartózkodott.

Komárom közigazgatási területén, lakott területen, a Monostori hídnál szerdán 16 óra 30 perckor a járőrök, szlovák-magyar közös járőrszolgálat során ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú, Citroen Xara típusú személygépkocsit, melyet egy 55 éves magyar férfi vezetett. A gépkocsiban 4 szír férfi tartózkodott.

Szintén Komárom közigazgatási területén, lakott területen kívül, szerdán 17 óra 15 perckor a járőrök, szlovák-magyar közös járőrszolgálat során ellenőrzés alá vonták egy ukrán honosságú, Opel Astra típusú személygépkocsit, melyet egy 55 éves ukrán állampolgár vezetett. A gépkocsiban 5 szír férfi tartózkodott.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen szerdán 20 órakor jelentkezett belépésre szerb honosságú Fiat Boxer típusú tehergépjárművel egy 41 éves szerb állampolgárságú férfi. A tehergépjármű plombáján sérülés volt látható. A román-magyar közös ellenőrzés során felfedték, hogy a jármű rakterében 5 pakisztáni férfi, 1 nepáli férfi és 12 fő indiai állampolgár bújt meg.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában