Határvédelem

2022.10.09. 10:52

Tizennégy esetben intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton a 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 542 határsértőt tartóztattak fel és 979 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Fotós: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 14 esetben összesen 77 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Budzsák, Dunafalva, Hercegszántó-Hóduna, Kecskemét, Kelebia, Kiskunmajsa és Kömpöc közigazgatási területén – közölte a rendőrség honlapján.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 33 esetben összesen 423 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Csanádpalota, Domaszék, Forráskút, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged, Szeged-Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 6 esetben összesen 23 határsértőt tartóztattak fel Győr és Várbalog közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 4, Komárom belterületén 4 esetben összesen 8, Inárcs külterületén 7 határsértőt tartóztattak fel.  

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, algíri, indiai, koszovói, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében, 40 esetben a rendőrök összesen 979 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 1 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészés miatt 8 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kiskunmajsa közigazgatási területén, az 5409-es számú főúton szombaton 2 órakor a járőrök intézkedés alá vontak egy osztrák honosságú kisteherautót, amelyet egy 21 éves, magyar állampolgárságú nő vezetett. A járműben utasként tartózkodott egy osztrák állampolgárságú férfi, valamint a gépjármű rakterében 12, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi utazott. A jármű vezetőjével, valamint osztrák állampolgárságú utasával szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indult.

Várbalog belterületén szombaton 10 óra 40 perckor, az osztrák-magyar közös járőrszolgálat egységei ellenőrzés alá kívántak vonni egy szlovén honosságú személygépjárművet. A jármű vezetője és utasai az ellenőrzés megkezdése előtt a járműből kiszálltak és elszaladtak. A helyszínen végrehajtott terepkutatás során a rendőrök a jármű szerb állampolgárságú vezetőjét elfogták, valamint 12, magukat szír állampolgárnak valló külföldit tartóztattak fel. Később az intézkedés helyszínénél a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy olasz honosságú személygépjárművet, amit egy szír állampolgár vezetett. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a jármű vezetője a korábban elfogott csoport közlekedését segítette, ezért az olasz honosságú jármű vezetőjét elfogták, ellene embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Domaszék külterületén, az 55-ös számú főúton szombaton 19 óra 15 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak két magyar honosságú személygépjárművet. Az egyik gépjárművet egy 41 éves ukrán állampolgárságú nő vezette, a másik gépjármű vezetője azonban a megállás után a helyszínről elfutott, felkutatása jelenleg is folyamatban van. A két gépjárműben összesen 10, magukat szír állampolgárnak való külföldi utazott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a rendőrök Inárcs közigazgatási területén szombaton 20 óra 33 perckor intézkedés alá vontak egy magyar honosságú személyautót, amit egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen 7, magukat szír és afgán állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Zákányszék külterületén, az 5431-es számú úton szombaton 22 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú személygépkocsit, amit egy 31 éves lengyel állampolgárságú nő vezetett. A jármű vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt árokba hajtott. A gépkocsiban jármű vezetőjén kívül 3, magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott. A baleset során két személy megsérült.

Kelebia közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 5501-es számú szombaton 22 óra 50 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy német honosságú személygépkocsit, melyet egy 36 éves bolgár állampolgárságú férfi vezetett. A jármű utasterében 10, magukat török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában