Határvédelem

2022.10.04. 08:30

Nyolcvankettő határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 674 határsértőt tartóztattak fel és 725 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotós: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 17 esetben összesen 82 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Hercegszántó, Katymár, Kelebia, és Mélykút közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 30 esetben, összesen 492 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Kübekháza, Makó, Mórahalom, Röszke, Szatymaz, Szeged és Székkutas közigazgatási területén.

Budapesten 8, Győr-Moson-Sopron megyében 26, Heves megyében 1, Komárom-Esztergom megyében 16, Pest megyében 33, Vas megyében 12, Veszprém megyében 4 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, eritreai, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 28 esetben 714, Bács-Kiskun megyében egy esetben 11 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt két embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt három esetben, embercsempészés miatt nyolc ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint arról korábban beszámoltunk, migránsokkal teli gépkocsi ütközött rendőrautóval Szombathely külterületén hétfőn 7 óra 10 perc körül a 87-es számú főúton. A sofőrön kívül a gépkocsiban tizenkét illegális migráns utazott, akik indiai és török állampolgárnak mondták magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál hétfőn 9 óra 25 perckor egy cseh teherautót állítottak meg a rendőrök. Az üzbegisztáni sofőr a járműben 13, magát szírnek valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján az M1-es autópálya 93. kilométerénél, Bábolnánál hétfőn 9 óra 40 perckor a rendőrök egy román teherautót ellenőriztek. A román embercsempészen kívül a gépkocsiban 16, magát szírnek valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján az osztrák és a magyar rendőrök közösen ellenőriztek egy lett személyautót az M85-ös autóút 60. kilométerénél, Fertőszentmiklósnál hétfőn 20 óra 20 perckor. A lett sofőr a gépkocsiban 12, magát egyiptominak, szírnek és afgánnak valló férfit szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján hétfőn 21 óra 59 perckor a járőrök az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, az inárcsi pihenőnél egy lengyel személyautót ellenőriztek, amit egy német férfit vezetett. A vezetőn kívül az autóban a rendőrök 10, magukat afgánnak valló férfit találtak.

Magyar és osztrák rendőrök állítottak megy egy ukrán gépkocsit Jánossomorja külterületén hétfőn 22 órakor. A jármű vezetője, egy ukrán nő és szintén női társa öt, magát afgánnak és indiainak valló férfit szállított, akiket elbújva találtak meg a járőrök.

Zirc belterületén hétfőn 23 óra 18 perckor állítottak meg a járőrök egy észt személygépkocsit, amit egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban további három, magát szírnek valló férfi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában