Határvédelem

2022.10.05. 08:20

Kilenc településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök kedden összesen 630 határsértőt tartóztattak fel és 608 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 13 esetben összesen 101 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Balotaszállás, Hóduna, Kalocsa, Mélykút, Sárhát, Tataháza, Vaskút és Zsana közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 22 esetben összesen 402 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 8 esetben összesen 65 határsértőt tartóztattak fel Győr, Hegyeshalom, Kapuvár, Nagycenk, Sopronkövesd, Várbalog és Zsira közigazgatási területén.

A járőrök Budapesten 1, Pest megyében 12, Hajdú-Bihar megyében 1, Komárom-Esztergom megyében 39, Baranya megyében 2, Tolna megyében 3, Veszprém megyében 4 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, jemeni, marokkói, pakisztáni, szír, szomáliai, török és tunéziai, állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében 28 esetben a rendőrök összesen 608 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el közokirat-hamisítás miatt 6, embercsempészés miatt 11 ember ellen indult büntetőeljárás.

Öttömös külterületén, az 55 -ös főúton kedden 2 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy osztrák honosságú tehergépjárművet, amelyet egy osztrák férfi vezetett. A jármű rakterében 8 afgán állampolgárságú férfit találtak, akik tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Mélykút külterületén, az 55 -ös főúton kedden 3 óra 10 perckor a járőrök ellenőriztek egy szlovák mikrobuszt, amelyet egy szír állampolgár vezetett. A jármű utasterében 30 szír állampolgárságú férfi utazott, akik tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Tataháza külterületén, az 55 -ös főúton kedden 3 óra 30 perckor a járőrök ellenőriztek egy olasz mikrobuszt, amelyet egy olasz állampolgár vezetett. A jármű utasterében 10 afgán és 1 pakisztáni állampolgárságú férfi utazott, akik tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

Csanádpalota Autópálya Határátkelőhelyen kedden 4 órakor jelentkezett belépésre egy török tehergépjármű vezetőjeként egy török férfi. A román-magyar közös ellenőrzés során felfedték, hogy a gépjármű rakterében 21 fő pakisztáni, iraki, szomáliai, török, tunéziai és nepáli határsértő bújt meg. A migránsokkal szemben  tiltott határátlépés szabálysértés, a gépjárművezetővel szemben embercsempészés miatt indít eljárást a román határőrizeti szerv.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Komárom közigazgatási területén, lakott területen kívül, a 13-as számú főúton, kedden 9 óra 17 perckor ellenőriztek egy török állampolgárt, egy német honosságú tehergépkocsi vezetőjét. A gépkocsi rakterében 11, magát afgán és török állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A járőrök, Várbalognál, kedden 9 óra 30 perckor ellenőriztek egy német állampolgárt, egy német tehergépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 19 fő magukat török állampolgárnak valló személy tartózkodott utasként, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Esztergomnál a rendőrök kedden 12 óra 20 perckor ellenőriztek egy moldáv állampolgárt, egy magyar személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 14 szír állampolgár, férfiak és gyerekek tartózkodtak utasként, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Kapuvár külterületén, kedden 14 óra 20 perckor ellenőriztek egy magyar tehergépkocsit, amelyet magyar állampolgár vezetett. A járműben utazott 7 szír, 10 tunéziai, 1 jemeni, 1 algériai, 3 szomáliai állampolgárságú férfi, akik tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták. Az ellenőrzés során szintén ellenőriztek egy magyar sofőrt, aki egy magyar személygépkocsit vezetett, aki ugyancsak közreműködött a migránsok utaztatásában. Mindkét magyar férfi ellen büntetőeljárás indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a rendőrök Inárcs közigazgatási területén, lakott területen kívül, az M5-ös autópályán, kedden 20 óra 21 perckor ellenőriztek egy török állampolgárt, egy német honosságú kistehergépkocsi vezetőjét. A gépkocsi rakterében 6 szomáliai és 6 szír állampolgár tartózkodott.

Naszály külterületén a rendőrök lakosági jelzés alapján kedden 17 óra 40 perckor 7 szír állampolgárt igazoltattak, akiket korábban egy személygépkocsiból tett ki egy férfi, majd a járművével elhajtott. Később sikerült a migránsokat szállító járművet és a vezetőjét, egy montenegrói férfit ellenőrizni, aki ellen büntetőeljárást indítottak.

Zsana külterületén a rendőrök kedden 22 óra 15 perckor ellenőriztek egy szír állampolgárt, aki egy osztrák tehergépkocsit vezetett. A gépkocsiban 29 szír férfiak utaztak, akik személyazonosságukat, valamint jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában