Vádemelés

2022.10.10. 08:15

Elsikkasztotta a bajai ügyfelektől átvett biztosítási díjakat is a budapesti férfi

A Bajai Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy biztosítási ügynökkel szemben, aki az ügyfelektől készpénzben átvett biztosítási díjakkal nem számolt el maradéktalanul a biztosító társaság felé és több mint 20 millió forintot ellopott.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Dr. Négyessyné dr. Bodó Marianna, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a Budapesten élő férfi – az ügy vádlottja – hosszú évek óta egy életbiztosításokkal foglalkozó társaság megbízott üzletkötőjeként tevékenykedett, melynek során több bajai ügyféllel is rendszeres kapcsolatban állt. A vádlott 2016 végéig volt jogosult a biztosítottaktól az első biztosítási díjat vagy az elmaradt díjakat nyugta ellenében készpénz átvenni, majd azt köteles volt legfeljebb 24 órán belül a biztosító felé továbbítani.

2017-től kezdődően a biztosító társaság szakított a készpénz átvételi gyakorlattal és ezután az ügyfeleknek csak csekken vagy banki befizetéssel volt lehetőségük a biztosítási díjat rendezni.

A vádlott ennek ellenére továbbra is rendszeresen készpénzben, euroban vagy forintban vette át a biztosítási díjakat az ügyfelektől, azonban az összegek egy részét egyáltalán nem továbbította az őt megbízó biztosító társaságnak, míg a pénzek másik részével – átmenetileg sajátjaként rendelkezve velük – lényegesen később számolt el.

Volt olyan ügyfele, akitől az évek során összesen mintegy 12 millió forintnak megfelelő eurót vett át és abból mindössze 400 ezer forintot továbbított a biztosító felé, míg más ügyfelek esetében az átvett több millió forint felével számolt csak el.

A megvádolt biztosítási ügynök kilenc ügyfelet érintően a beszedett biztosítási díjakból több mint 20 millió forintot lopott el. A vádlott a biztosító társaságot ért kárból közel 12 millió forintot utóbb az ügyfeleknek visszafizetett.

Az ügyészség a férfit jelentős értékre, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában