Galériával

2022.09.27. 08:27

Több mint száz határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 820 határsértőt tartóztattak fel és 192 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Képünk hétfőn készült Bátmonostoron, amikor a rendőrök elfogtak két cseh embercsempészt, akik tizennégy külföldit szállítottak.

Fotó: Pozsgai Ákos / archív-felvétel

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 23 esetben összesen 133 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsborsód, Bácsbokod, Bátmonostor, Csikéria, Dunafalva, Gara, Homorúd, Hóduna, Katymár, Kelebia, Kiskunmajsa, Petőfiszállás és Újmohács közigazgatási területén.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 39 esetben összesen 603 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Forráskút, Mórahalom, Makó, Nagylak, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.    

Baranya megyében egy esetben négy, Budapesten négy esetben 14, Győr-Moson-Sopron megyében hat esetben 30, Komárom-Esztergom megyében egy esetben 13 fő, Pest megyében két esetben 21, Zala megyében egy esetben két fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algír, egyiptomi, indiai, marokkói, pakisztáni, szenegáli, szír, szomáliai, török, tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében kilenc esetben 192 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt kilenc ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök Kiskunmajsa közigazgatási területén hétfőn 1 óra 40 perckor ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú személygépkocsit, amelyet egy 25 éves szerb férfi vezetett. A járműben tartózkodott nyolc fő magát indiai és egy magát fő pakisztáni állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Nagycenk közigazgatási területén az M85 számú főúton hétfőn 10 óra 40 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú tehergépkocsit, amelyet egy moldáv állampolgárságú férfi vezetett. A járműben az átvizsgáláskor 11 fő magát pakisztáni és három fő magát indiai állampolgárnak valló férfi személyt találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Ács közigazgatási területén az M1 autópályán hétfőn 12 óra 25 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú személygépkocsit, amelyet ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben 13 fő magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség járőrei Bátmonostor közigazgatási területén hétfőn 12 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy cseh honosságú tehergépkocsit. A két cseh állampolgárságú embercsempész a jármű rakterében 14 fő magát szír állampolgárnak valló férfit szállított.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és az osztrák rendőri kontingens közös járőre Ásotthalom közigazgatási területén az 55. számú főúton hétfőn 14 óra 20 perckor ellenőrzés alá vont egy német honosságú gépkocsit, amit egy szír állampolgárságú férfi vezetett. A járműben tartózkodott kilenc fő szír állampolgárságú férfi.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség és az osztrák rendőri kontingens közös járőre Ásotthalom közigazgatási területén az 55. számú főúton hétfőn 15 óra 40 perckor ellenőrzés alá vont egy szlovák honosságú gépkocsit, amelyet egy ukrán állampolgárságú férfi vezetett. A járműben az átvizsgáláskor 18 fő magát szír állampolgárságúnak valló férfi személyt találtak.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén az M5-ös autópályán hétfőn 15 óra 45 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy szlovén honosságú gépkocsit, amelyet egy szerb állampolgárságú férfi vezetett. A tehergépkocsi rakterében 19 fő magát indiai állampolgárságúnak valló illegális migráns tartózkodott.

Az egyenruhások Öttömös közigazgatási területén az 55-ös számú főúton hétfőn 19 óra körüli időben ellenőriztek egy magyar állampolgárságú férfit, aki egy magyar honosságú gépkocsival 11 fő magát török állampolgárságúnak valló férfit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában