Határvédelem

2022.09.11. 10:30

Tizennégy településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 695 határsértőt tartóztattak fel és 356 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 28 esetben összesen 169 határsértőt tartóztattak fel Balotaszállás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bátmonostor, Bugac, Fiserbócsa, Gara, Katymár, Kelebia, Kiskunmajsa, Kömpöc, Kunszállás, Madaras és Mélykút közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben összesen 458 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Makó, Mórahalom, Röszke, Ruzsa, Szeged és Szatymaz közigazgatási területén.      

Baranya megyében egy esetben 2, Budapesten hét esetben 14, Fejér megyében egy esetben 10, Győr-Moson-Sopron megyében két esetben 18 és Pest megyében két esetben 24 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, albán, indiai, iraki, iráni, koszovói, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, szudáni, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun négy esetben 53, Csongrád-Csanád megyében 14 esetben 303 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 embert fogtak el, embercsempészés miatt 11 ember ellen és közokirat hamisítás miatt 1 fővel szemben indult büntetőeljárás.

Törökbálint közigazgatási területén az M0 autóúton szombaton 0 óra 8 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy szerb-magyar 25 éves kettős állampolgárt egy szerb honosságú személygépkocsi vezetőjét. A gépkocsiban 14 fő magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Kiskunmajsa közigazgatási területén szombaton 1 óra 30 perc körüli időben az egyenruhások ellenőrzés alá akartak vonni egy román honosságú kisbusz vezetőjét, aki a megállást követően utasaival együtt elfutott a helyszínről. A kutatás eredményeként elfogásra került a jármű vezetője egy 18 éves román állampolgárságú férfi és négy fő magát afgán állampolgárnak valló férfi.

Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés elleni Főosztály pécsi osztályának előzetes jelzése alapján az M5-ös autópályán szombaton 12 óra 42 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy szerb állampolgárt, aki egy szerb honosságú személygépkocsit vezetett. A járműben egy fő magát pakisztáni, négy fő magát indiai és öt fő magát afgán állampolgárságúnak valló személy tartózkodott.

Balotaszállás külterületén az 5413-as számú úton szombaton 13 óra 40 perckor Kelebia HRK járőrei ellenőrzés alá vontak egy ukrán állampolgárságú férfit, aki egy lengyel honosságú személygépkocsit vezetett. A vezető mellett utazott további egy fő ukrán állampolgár, valamint a utasként három fő magát szír állampolgárnak valló személy.

Ruzsa külterületén az 5431-es számú út mellet egy földúton szombaton 14 óra 20 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy 21 éves francia állampolgárságú férfit, aki a francia honosságú tehergépjárművel 21 fő illegális migráns férfit szállított.

Ásotthalom külterületén 55 főút 33 km szelvény térségében szombaton 17 óra 50 perc körüli időben a járőrök ellenőrzés alá vontak egy lengyel honosságú tehergépkocsit, amit egy 44 éves lengyel állampolgár vezetett. A gépkocsiban szállított 24 fő férfi, akik magukat szír, két fő nő akik magukat szintén szír, négy fő férfi akik magukat afgán állampolgárnak vallották.

Bugac közigazgatási területén az 5407-es számú úton szombaton 21 óra 25 perckor,  a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú gépkocsit, és annak vezetőjét egy 28 éves ukrán férfit. A jármű utasterében rajta kívül négy fő magát afgán állampolgárságúnak valló férfi tartózkodott.

Bugac közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 5407-es számú úton szombaton 21 óra 46 perckor, a rendőrjárőr saját észlelése alapján ellenőrzés alá vont egy cseh honosságú gépjárművet és annak 32 éves férfi ukrán állampolgárságú vezetőjét. A jármű utasterében kilenc fő magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Dunavecse közigazgatási területén az M8-as autópályán szombaton 23 óra 30 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit és annak belga állampolgárságú vezetőjét. A jármű utasterében öt fő tartózkodott, akik magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott. Ezzel egy időben intézkedés alá vontak egy lengyel honosságú személygépkocsit és annak 23 éves ukrán állampolgárságú férfi vezetőjét, akinek a járművében két fő magát indiai és három fő magát afgán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában