Galériával frissítve

2022.09.26. 15:23

Tizennégy külföldit szállítottak a cseh embercsempészek, Bátmonostoron fogták el őket

A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe veszik, a határsértőket pedig visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

baon.hu

Az autóban 14 külföldi utazott.

Fotó: Pozsgai Ákos

A Készenléti Rendőrség munkatársa hétfőn 12 óra 30 perckor Bátmonostor belterületén intézkedés alá vont egy Fiat Multijetet, amelyet egy 23 éves cseh férfi vezetett, és vele utazott egy 20 éves cseh nő is. A járműben a rendőr további 14 külföldi férfit talált, akik szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni – közölte a rendőrség.

A gyanú szerint a cseh sofőr és társa – ellenszolgáltatás fejében – a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. A cseh állampolgárokat előállítják és őrizetbe veszik. Kihallgatásukat követően a nyomozók előterjesztést tesznek a letartóztatásuk indítványozására, a migránsokat pedig a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában