Határvédelem

2022.09.25. 07:55

Tíz településen intézkedtek a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök szombaton összesen 559 határsértőt tartóztattak fel és 374 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció Fotó: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 10 esetben összesen 52 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Csátalja, Balotaszállás, Homorúd, Katymár, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Sárhát, Soltvadkert és Tompa közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 47 esetben összesen 468 határsértőt tartóztattak fel Apátfalva, Ásotthalom, Domaszék, Kiszombor, Kövegy, Makó, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged és Tiszasziget közigazgatási területén.

Pest megyében a járőrök 2 esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Ócsa és Inárcs, közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében a járőrök 2 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Győr és Hegyeshalom közigazgatási területén.

A rendőrök Budapesten 1 esetben összesen 4 határsértőt tartóztattak fel.  

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, szudáni, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun megyében 3, Csongrád-Csanád megyében 13 esetben a rendőrök összesen 374 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el,  embercsempészés miatt 8 ember ellen indult büntetőeljárás.

Kiskunhalas közigazgatási területén, szombaton 1 óra 43 perckor a rendőrök ellenőriztek egy lengyel kisteherautót, amelyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben 11 török férfi utazott.

Ócsánál szombaton 9 órakor járőrök megkíséreltek ellenőrzés alá vonni egy német tehergépkocsit, a jármű vezetője az ellenőrzés megkezdése előtt elmenekült a helyszínről. A jármű rakterében 16, magukat tunéziai állampolgárnak valló illegális migránst tartóztattak fel. Az embercsempész felkutatása jelenleg is folyamatban van.

Ásotthalom közigazgatási területén szombaton dél körüli időpontban a járőrök intézkedés alá vontak egy magyar teherautót, amelyet egy szír férfi vezetett, aki az ellenőrzés elől elfutott, majd őt a helyszín közelében elfogták. A jármű rakterében 27, magát szír állampolgárnak valló férfi és nő utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján Inárcs közigazgatási területén szombaton 16 óra 34 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy lett férfit, aki egy litván személyautót vezetett. A sofőrön kívül a járműben összesen 10, magukat szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Ruzsánál szombaton 16 óra 50 perckor a járőrök egy ukrán honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy ukrán férfi vezetett. A járműben 5, magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Ruzsánál szombaton 17 órakor a járőrök egy svéd honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy szír férfi vezetett. A járműben 8, magukat szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

Öttömös közigazgatási területén szombaton 22 óra 20 perckor a járőrök intézkedés alá vontak egy német személyautóban egy román férfit és egy moldáv nőt, akik utasként négy indiai férfit szállítottak.

Hegyeshalomban szombaton 23 óra 35 perckor a járőrök egy lengyel honosságú személygépkocsit ellenőriztek, melyet egy lengyel férfi vezetett. A járműben utasként 7 szír és 1 szudáni állampolgárságú férfi tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában