Határvédelem

2022.09.26. 08:15

Száztizenöt határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 1009 határsértőt tartóztattak fel és 432 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 20 esetben összesen 115 határsértőt tartóztattak fel Bácsbokod, Bácsszőlős, Balotaszállás, Bátmonostor, Budzsák, Csikéria, Csólyospálos, Gara, Hercegszántó, Hóduna, Homorúd, Kunbaja, Katymár, Kelebia, Kerekegyháza, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kunbaja, Mélykút, Petőfiszállás, Újmohács és Vaskút közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 38 esetben, összesen 802 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Balástya, Kistelek, Kiszombor, Mórahalom, Öttömös, Röszke, Ruzsa, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.

Budapesten 8, Fejér megyében 30, Győr-Moson-Sopron megyében 19, Komárom-Esztergom megyében 16, Pest megyében 18, Zala megyében 1 illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, bangladesi, indiai, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szenegáli, sri-lankai, szír, tibeti, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád megyében a rendőrök 16 esetben 395, Bács-Kiskun megyében 4 esetben 37 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 3 esetben, embercsempészés miatt 7 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Szegedi Osztályának jelzése alapján az M85-ös autóút 68. kilométerénél, Pinnyénél vasárnap 3 óra 10 perckor a rendőrök egy francia személygépkocsiban ellenőriztek egy román sofőrt. Az embercsempész az autóban 10 férfit és egy nőt szállított, akik magukat indiainak és afgánnak vallották.

Budapest XI. kerületében, a Budaörsi úton állítottak meg a rendőrök vasárnap 2 óra 30 perckor egy szlovák személyautót. A pakisztáni sofőr négy illegális migránst szállított.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján az M5-ös autópálya 35. kilométerénél, Inárcsnál vasárnap 8 óra 29 perckor a rendőrök egy kisbuszt. A két tunéziai embercsempész a jármű rakterében 18, magát szírnek valló férfi utazott.

Az M1-es autópálya 54. kilométerénél, Tatabányánál állítottak meg a rendőrök vasárnap 9 óra 14 perckor egy svéd teherautót. A svéd vezető a jármű rakterében 13, magukat indiainak és afgánnak valló férfit szállított.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai akartak ellenőrizni egy francia személyautót a Rajka Közúti Határátkelőhelyen vasárnap 16 órakor. A hatósági ellenőrzést észlelve a járműből többen kiszálltak és elfutottak Ausztria irányába. Őket az osztrák rendőrök keresik. A helyszínen elfogták az embercsempészt és a két, magát afgánnak valló illegális migránst feltartóztatták.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Debreceni Osztályának jelzése alapján a 62-es főúton, Székesfehérvárnál vasárnap 21 óra körül egy litván embercsempészt fogtak el a rendőrök, aki az általa vezetett teherautóban 30 illegális migránst szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában