Határvédelem

2022.09.24. 08:03

Százhetvenkettő határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 697 határsértőt tartóztattak fel és 676 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 28 esetben összesen 172 határsértőt tartóztattak fel Soltvadkert, Kelebia, Sárhát, Dunafalva, Hercegszántó-Hóduna, Zsana, Petőfiszállás, Balotaszállás, Vaskút, Csikéria, Kiskunfélegyháza, Gara, Kunbaja, Hóduna, és Sárhát közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben összesen 442 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Ásotthalom, Röszke, Kiszombor, Öttömös, Szatymaz, Ruzsa, Királyhegyes, Domaszék és Szeged-Gyálarét közigazgatási területén.

Békés megyében, Szarvas külterületén 1; Győr-Moson-Sopron megyében, Und közigazgatási területén 3, Károlyháza külterületén 8; Komárom-Esztergom megyében, Tata külterületén 11; Nógrád megyében, Szécsény külterületén 14; Pest megyében, Inárcs külterületén két esetben összesen 36; Budapesten 4 esetben összesen 10 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, pakisztáni, afgán, tunéziai, indiai, török, marokkói,  és egyiptomi állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun megyében 6, Csongrád-Csanád megyében 14 esetben összesen 676 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2, embercsempészés miatt 4 esetben indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az egyenruhások pénteken 12 óra 14 perckor az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén intézkedtek egy német honosságú tehergépkocsi vezetőjével, egy 45 éves török férfival szemben. A sofőrön kívül a járműben 21, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya jelzése alapján a rendőrök pénteken 15 óra 50 perckor az M5-ös autópályánál, Kiskunfélegyháza közigazgatási területén intézkedtek egy lengyel honosságú személygépkocsi 24 éves lengyel állampolgárságú vezetőjével szemben. Rajta kívül a gépkocsiban 5 külföldit találtak, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az egyenruhások pénteken 20 óra körül az M5-ös autópályán, Inárcs közigazgatási területén intézkedtek egy magyar honosságú tehergépkocsi brit állampolgárságú vezetőjével szemben. A sofőrön kívül a járműben 15, magukat külföldinek - 8 afgán, 3 török, 2 indiai, 2 pakisztáni állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján az egyenruhások pénteken 20 óra 50 perckor az M1-es autópályán, Tata közigazgatási területén intézkedtek egy lengyel honosságú személygépkocsi ukrán állampolgárságú vezetőjével szemben. A sofőrön kívül a járműben 6, magukat indiai és 5, magukat afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A rendőrök pénteken 21 óra 15 perc körül Domaszék külterületén intézkedtek egy magyar honosságú személygépkocsi vezetőjével, egy szerb állampolgárságú férfival szemben. Rajta kívül a járműben 12, magukat indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

A járőrök pénteken 21 óra 50 perckor az M1-es autópályánál, Károlyháza közigazgatási területén ellenőriztek egy ukrán honosságú személygépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 7, magukat afgán és 1, magát indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!