Határvédelem

2022.08.18. 08:35

Tizenöt településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskun megyében

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 755 határsértőt tartóztattak fel és 394 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon a rendőrök 34 esetben összesen 177 határsértőt tartóztattak fel Csikéria, Bácsalmás, Katymár, Hóduna, Gara, Homorúd, Mélykút, Bátmonostor, Dávod, Kisszállás, Zsana, Petőfiszállás, Vaskút, Bácsbokod és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 37 esetben, összesen 477 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Röszke, Ferencszállás, Kiszomobor, Szatymaz, Ruzsa, Zákányszék, Mórahalom és Ásotthalom közigazgatási területén.

Budapesten 2 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Pest megyében, Vác és Felsőpakony területén a rendőrök összesen 38 illegális migránst fogtak el.

Fejér megyében a rendőrök Bicske és Pusztaszabolcs területén 14 határsértőt tartóztattak fel.

Baranya megyében, Siklóson 4 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

Győr-Moson-Sopron megyében a rendőrök Mosonszolnok területén 3 határsértőt tartóztattak fel.

Komárom-Esztergom megyében a rendőrök Tatabánya területén 29 határsértőt tartóztattak fel.

Vas megyében, Bucsu és Ólmod területén 11 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, indiai, török, tunéziai, marokkói, líbiai, pakisztáni, és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában 5 esetben Bács-Kiskun, és 20 esetben, Csongrád-Csanád megyében a rendőrök összesen 394 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában 4 esetben embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A járőrök szerdán 1 óra 15 perckor Csávoly közigazgatási területén, ellenőrzés alá vontak egy szír állampolgárságú férfit, egy német honosságú személygépkocsi vezetőjét. A jármű rakterében 12 magát szír állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A rendőrök szerdán 0 óra 10 perkor Csengele közigazgatási területén, lakott területen kívül az M5-ös autópályán, ellenőrzés alá vontak egy olasz rendszámmal ellátott személygépkocsi pakisztáni vezetőjét. A gépkocsiban 6, magukat indiai és afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott rajta kívül.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján a rendőrök intézkedés alá vontak Felsőpakony közigazgatási területén, szerdán 15 óra 30 perckor egy holland honosságú személygépkocsit, aminek sofőrje a helyszínről elmenekült. Felkutatása folyamatban van. A gépkocsiban 4 fő, magukat indiai, valamint 7 fő, magukat afgán állampolgárnak valló férfi tartózkodott.

A rendőrök Pusztaszabolcs-Felsőcikolapuszta közigazgatási területén, lakott területen kívül, szerdán 15 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy francia honosságú gépjárművet, amiből fékezés után kiugrottak az utasok és a vezetővel együtt elmenekültek a helyszínről. A járőrök a közelben 9 magukat indiai állampolgárnak valló férfit fogtak el.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának jelzése alapján az egyenruhások Zákányszék közigazgatási területén, szerdán 20 óra 9 perckor ellenőrzés alá vonták egy francia honosságú tehergépkocsi 20 éves francia vezetőjét. A gépkocsiban 15 magukat afgán állampolgárnak valló férfit szállított.

A rendőrök Ásotthalom közigazgatási területén, lakott területen kívül, az 55-ös főút 29-es kilométerszelvényben szerdán 23 óra 30 perckor ellenőrzés alá vontak egy román rendszámú tehergépkocsit. A román sofőr a gépkocsiban 15 fő indiai és 3 fő pakisztáni férfit szállított.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!