Határsértők

2022.08.08. 10:19

Tizenkét településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 537 határsértőt tartóztattak fel és 225 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Fotó: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 20 esetben összesen 116 határsértőt tartóztattak fel Kelebia, Bácsbokod, Gara, Mélykút, Petőfiszállás, Bátmonostor, Hóduna, Kelebia, Csikéria, Katymár, Bácsszentgyörgy és Madaras közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 27 esetben összesen 355 határsértőt tartóztattak fel Mórahalom, Röszke, Ásotthalom, Kiszombor, Kübekháza, Szeged-Gyálarét, Szeged és Balástya közigazgatási területén.

Baranya megyében egy alkalommal összesen 3 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök a mohácsi kompkikötőnél.

A rendőrök Fejér megyében Sárbogárdon 14, Komárom-Esztergom megyében Tata külterületén 21, Pest megyében Üllőnél 20, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2, Somogy megyében Fonyódnál 1 és Zala megyében Zalaapátiban 5  határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, török, pakisztáni, afgán, tunéziai, egyiptomi, marokkói és indiai  állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskunban 8, Csongrád-Csanád megyében 10 esetben a rendőrök összesen 225 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt egy, embercsempészés miatt öt ember ellen indult büntetőeljárás.

Kelebia közigazgatási területén, az  5509. számú út 16.  kilóméterszelvényében vasárnap 3 órakor a Bács-Kiskun megyei rendőrök ellenőriztek egy magyar honosságú személyautót és 20 éves, georgiai állampolgárságú vezetőjét. A gépkocsi közvetlen közelében 6, magát török  állampolgárnak valló férfi tartózkodott, akik személyazonosságukat és jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában