Határvédelem

2022.08.16. 09:00

Százhatvanhat határsértőt tartóztattak fel a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 728 határsértőt tartóztattak fel és 149 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu/illusztráció

Bács-Kiskun megyében a rendőrök 28 esetben összesen 166 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszőlős, Balotaszállás, Csikéria, Hercegszántó, Homorúd, Kecskemét, Kelebia, Kunbaja, Nagybaracska és Petőfiszállás közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád megyében a járőrök 38 esetben összesen 464 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Domaszék, Kübekháza, Mórahalom, Röszke, Ruzsa, Szatymaz, Szeged, Szeged- Gyálarét és Zákányszék közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron megyében 4 alkalommal összesen 32 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Jánossomorja, Kópháza és Győr közigazgatási területén.

Pest megyében 3 alkalommal összesen 39 határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Vác és Pilisvörösvár közigazgatási területén.

A rendőrök Újmohácson 4, Lökösházán 1, Budapesten 6, Bodajk közigazgatási területén 7, Siófokon 2, Bogyiszlón 7 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, egyiptomi, indiai, jemeni, libanoni, líbiai, marokkói, pakisztáni, palesztin, szír, török és tunéziai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun 4, Csongrád-Csanád megyében 8 esetben a rendőrök összesen 149 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján a járőrök 2022. augusztus 15-én 0 óra 40 perckor a 81-es főúton, Bodajknál ellenőriztek egy lengyel honosságú személyautót. A jármű 20 éves, georgiai állampolgárságú vezetője 7, magukat pakisztáni és indiai állampolgárnak valló férfit szállított.

Az 55-ös számú főúton, Domaszéknél ellenőriztek a rendőrök 2022. augusztus 15-én 2 óra 10 perckor egy cseh honosságú személyautót és annak 23 éves ukrán sofőrjét. A gépkocsiban 5, magát szírnek valló férfi utazott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján Jánossomorja közigazgatási területén állítottak meg a rendőrök egy magyar honosságú személyautót 2022. augusztus 15-én 8 óra 25 perckor. A bolgár sofőr 8, magukat afgán, indiai és pakisztáninak valló férfit szállított.

A járőrök hétfőn 9 óra 15 perckor szintén Jánossomorjánál állítottak meg egy német honosságú személyautót és annak bolgár vezetőjét. A sofőrön kívül az autóban 10, magukat afgánnak valló férfi tartózkodott.

A rendőrök hétfőn 22 óra 10 perckor Ásotthalom közigazgatási területén ellenőrzés alá vontak egy szerb honosságú személyautót, melyben 8, magukat szír és tunéziai állampolgárnak valló külföldi tartózkodott. Az ellenőrzés során a gépjármű sofőrje nem tartózkodott a helyszínen, felkutatása jelenleg is folyamatban van.

Az M9-es autóúton, Bogyiszló közigazgatási területén hétfőn 23 óra 52 perckor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit és annak brit vezetőjét. A gépjárműben a sofőrön kívül 7, magukat szír állampolgárnak valló személy utazott.  

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában