Kitüntetések

2022.08.01. 17:25

Elismeréseket is átadtak a kalocsai polgárőr napon

A közel ötezer tagot és 120 egyesületet összefogó Bács-Kiskun Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége szombaton, a meszesi Duna-parton tartotta meg az V. Kistérségi Polgárőr Egyesületek találkozóját és díjátadó ceremóniáját. Sokan kaptak elismerést az elmúlt évben nyújtott kimagasló munkájukért.

Gábor János

Dr. Fekecs Dénes megyei elnök (középen) polgárőröket jutalmazott a Duna-parti találkozón. Fotó: Gábor János

Dr. Fekecs Dénes megyei elnök hírportálunknak adott interjújából kiderült: mind a pandémia, mind pedig az illegális bevándorlás teljesen új elvárásokat támaszt a polgárőrök felé, ezért kijár a jutalom a bővített szolgálatért. A szövetség vezetője elárulta: idén már eddig is nagyon sok szolgálati órát teljesítettek a déli határkerítés mentén, de ősszel várhatóan újra szükség lesz a munkájukra.

– A COVID idején megváltozott a polgárőrség szerepe: karitatív, gondoskodó szervezetté váltunk, amellett, hogy az alapvető feladatokat ugyanúgy folytattuk, csak közben az önkormányzatok kérésére, illetve a kórházak felhívására részt vettünk a védekezésben is – idézte fel kérésünkre dr. Fekecs Dénes. Megjegyezte: 

korábbi munkájukhoz képest teljesen új fogalmakkal és feladatokkal találkoztak, hiszen a járvány alatt a kijárási korlátozásokat, vagy éppen a csoportosulási tilalomra, maszkviselésre, üzletek nyitvatartására vonatkozó szabályokat segítettek betartani és betartatni.

Az egyesületvezető hangsúlyozta: ebben az évben a déli határ védelmében is számított rájuk az állam, így fokozott határvédelmi szolgálatot rendeltek el. Mint mondta, ez nem csak a határmenti településeken működő egységeiktől, hanem a megye gyakorlatilag bármely területén dolgozó polgárőreiktől is áldozatot igényelt, hiszen a szervezet, ahogy eddig, önkéntes alapon foglalkoztatja a tagságot, akik a szabadidejükben látnak el szolgálatot. A Bács-Kiskunban élő kollégákra mindemellett az Országos Polgárőr Nap megszervezése is több napos feladatot rótt: a 2022-es, komoly protokollal rendelkező ünnepet Dunapataj mellett, Bakodpusztán rendezték, és ők készítették elő, illetve biztosították a helyszínt, őrizték a kiterjedt objektumot. Ennek az eseménynek a kimagaslóan színvonalas lebonyolítását hálálta meg több tucatnyi tagnak, akiket a hétvégi összejövetelen jutalmazott meg. Azok érdemelték ki az elismerést, akik a felvonult 40-50 polgárőr közül a legtöbb szolgálatot vállalták az országos találkozó kapcsán.

Dr. Fekecs Dénes megyei elnök (középen) szóban és jutalmakkal is megköszönte a tagság elmúlt évben végzett munkáját.Fotó: Gábor János

– Ebben az évben február 11-én kezdtük a határvédelmi szolgálatot és július 30-án fejeztük be, egyelőre. Elképzelhető, hogy folytatása következik – vetette fel Fekecs Dénes. 

– Az Országos Rendőr-Főkapitánysággal kötöttünk együttműködési megállapodást a határvédelemre, és összesen több mint tízezer polgárőr teljesített szolgálatot Bács-Kiskun, illetve Csongrád-Csanád megyében. 

A végrehajtásra Zalából és például a fővárosból is jöttek kollégák – tette hozzá, megjegyezve, hogy rengeteg szervezési feladatot igényelt részükről a napi 36-72 polgárőr folyamatos, 24 órás jelenléte a határ mentén. Az elnök egyébként arra számít, hogy ez a munka számukra nem zárult le, és szeptembertől újra szükség lesz a déli határszakaszon végzett szolgálatra. A koronavírus-járvány tekintetében szintén várhatóak plusz feladatok, de valószínűleg már nem akkora mértékben, mint 2020-21-ben – vélekedett.

A Duna-parti találkozón jelen volt a Készenléti Rendőrség toborzó csoportja is. A szerződéses határvadász hivatás iránt érdeklődőket több órán át várták az egyenruhások, hogy tájékoztatást adjanak számukra a pályaalkalmassági követelményekről. A megyei szervezet az együttműködés erősítése jegyében meghívta az összejövetelre Bóbis Attila újonnan megbízott kalocsai rendőrkapitányt és családját is. A kísérőprogramok között horgász-, íjász-, célbalövő- és főzőverseny is helyet kapott. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában