Kék hírek

2022.08.24. 14:47

A nyár veszélyeire is felhívták a gyerekek figyelmét a Bács-Kiskun megyei rendőrök

Általános iskolás gyermekekkel beszélgettek többek között a nyár veszélyeiről és a segélyhívó helyes használatáról a Bács-Kiskun megyei rendőrök.

baon.hu

A baleset- és a bűnmegelőzésről is hallhattak tájékoztatást a gyerekek Kecskeméten.

Forrás: police.hu

A kecskeméti Szentcsalád Plébánia – több évre visszatekintve – idén is szervezett napközis tábort nyaralni vágyó gyermekek számára – írja a police.hu. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály főnyomozója, Pestiné Zélity Brigitta c. r. őrnagy, és a Közlekedésrendészeti Osztály balesetmegelőzési szakelőadója, Farkas Attila c. r. főtörzszászlós látogatott el a 25 fős gyerekcsapathoz kedden, hogy prevenciós foglalkozásokat tartsanak. A programnapon a 112-es segélyhívó helyes használatával és a nyár veszélyeinek elkerülésével ismerkedhettek meg az általános iskolás tanulók. Szó volt még az internet használatának veszélyeiről, és a biztonságos közlekedés szabályairól. Ez utóbbi témához kapcsolódóan a gyermekek az úgynevezett „részeg szemüveg” segítségével oldottak meg játékos feladatokat, ezzel zárva a tanulságos délutánt.  

A szakelőadók az alábbi bűnmegelőzési és balesetmegelőzési tanácsokat hangsúlyozták:

  • Soha ne hagyják felügyelet nélkül lezáratlan kerékpárjukat! A legtöbb lopás a “beugrom a boltba, addig kint hagyom a bringát” esetek következménye.
  • Jól látható, forgalmas helyen hagyják a biciklit! Érdemes olyan helyre tenni, ahol a gyalogos forgalomnak visszatartó ereje lehet a tolvajokkal szemben.
  • A kerékpáros közlekedés fiatal korosztálynak szánt legfontosabb szabálya, hogy gyermek is csak úgy vehet részt a közúti közlekedésben, ha ismeri a rá vonatkozó szabályokat, és biztonsággal kezeli kerékpárját!

A közúti forgalomban használt kerékpár legyen felszerelve az alábbi, kötelező tartozékokkal:

  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezet, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat;
  • hangjelző berendezés, amely csak csengő lehet;
  • a kerékpáron vagy a kerékpároson legyen egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó, és hátra egy piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább
  • 150 méter távolságról látható helyzetjelző;
  • folyamatosan égő vagy villogó lámpa;
  • elől egy fehér, hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú,  piros színű fényvisszaverő;
  • mindkettő, de legalább az első keréken legkevesebb két borostyánsárga színű, jobb és baloldal irányába egyaránt mutató oldalsó fényvisszaverő (küllőprizma)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában