Kék hírek

2022.07.06. 08:53

Nyolc migránst szállított a Mélykútnál intézkedés alá vont szerb embercsempész

Nyolc illegális migránst szállított a szerb sofőr, a Bács-Kiskun megyei rendőrök elfogták.

Baon.hu

A Bácsalmás Határrendészeti Kirendeltség egyenruhásai szerdán 5 óra 20 perckor Mélykút közigazgatási területén egy autót ellenőriztek, amelyet egy szerb férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül 8 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni – írja a police.hu.

A gyanú szerint a sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A szerb állampolgárt előállították, őrizetbe vették, és kihallgatását követően előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások szerdán 0 óra 5 perc és 3 óra 20 perc között hat esetben 41 illegális migránst tartóztattak fel a megyében. A magukat afgán és szír állampolgárnak valló illegális migránsok jogellenesen jutottak be Magyarország területére.

A határsértők sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában