Katasztrófavédelem

2022.07.26. 18:25

Köszönetet mondtak a tűzoltók a halasi erdőtűz oltása során nyújtott segítségért

Közleményben mondott köszönetet Babud Jenő tűzoltó ezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője és Orbán Balázs tűzoltó alezredes, a Kiskunhalasi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője azért az összefogásért, ami az elmúlt napokban valósult meg Kiskunhalason, a város közelében tomboló hatalmas kiterjedésű erdőtűz kapcsán.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

– Ez úton szeretnénk megköszönni azt a mérhetetlen nagy összefogást, ami az elmúlt napokban történt városunkban! Minden fizikai munkát és segítő kezet, adományokat (ásványvíz, naptej, étel, energiaital, csokoládé, gyümölcs és még sorolhatnánk), valamint biztató szavakat – írták közös közleményükben a tűzoltósági vezetők.

Forrás: Pozsgai Ákos

Múlt csütörtökön Kiskunhalastól néhány kilométerre, az Olajosok útján fenyő és vegyes erdő kapott lángra mintegy kétszáz hektárnyi területen. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a kiskunhalasi és a kiskunmajsai hivatásos, valamint a soltvadkerti önkormányzati tűzoltók. Később a kalocsai, a kiskőrösi, a kiskunfélegyházi, a ruzsai, a szegedi, a kisteleki, a bajai, a kecskeméti, a szekszárdi, a keceli, a solti, a paksi és nagybaracskai tűzoltók is dolgoztak a lángok elfojtásán.

Az erdőtűz oltása során számtalan segítség érkezett a tűzoltóság felé, a tűzoltásban résztvevők számára.

– Szeretnénk megköszöni a lakossági felajánlásokon túl az önkormányzat, a rendőrség, a mezőőrség, a vadásztársaság, a KEFAG Zrt. segítségét. Hálásak vagyunk a vállalkozásoknak, valamint a traktorosoknak és más munkagépekkel segítőknek, önkéntes tűzoltó-egyesületeknek, hogy hozzájárultak a terület biztosításában, a tűzeset megközelítésében és a terepen való közlekedésben – olvasható a közleményben.

A közleményben felhívják a figyelmet arra, hogy a jövőben, ha a tűz oltásában tevőlegesen is részt kíván venni valaki, előzetesen a tűzoltóság híradóügyeletén jelezze a 77/421-355-ös telefonszámon, ellenkező esetben a civil járművek akadályozzák a tűzoltógépjárművek mozgását.

– Jellemzően önkéntes erőkre nem az első időszakban van szükség, amikor legjobban ég a tűz, amikor a lángok felcsapnak a fák koronájáig, ennek megfékezése a kiképzett védőfelszereléssel ellátott tűzoltók dolga. A civilek segítségére az utómunkákhoz – a terület átvizsgálásához, az izzások megszűntetéséhez – viszont szívesen fogadjuk a dolgos kezeket – hangsúlyozták közleményükben a katasztrófavédelem munkatársai.

Forrás: Pozsgai Ákos

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a további hasonló tűzesetek megelőzése érdekében a tűzgyújtásra vonatkozó szabályokat (tűzgyújtási tilalom) fokozottan tartsa be mindenki. Amennyiben tüzet észlel valaki, azt a 112-es segélyhívó számra vagy akár közvetlenül a tűzoltóság ügyeletén haladéktalanul jelezze!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában