Frissítve/Galériával/Videóval

2022.07.13. 19:36

Hatalmas erdőtűz pusztított Soltszentimrénél: egy ember életét vesztette

A hatalmas területet érintő tűzben egy lovasmajor több épülete is kigyulladt. Egy ember életét vesztette a tűzben.

Baon.hu

Mintegy ötven hektáron kapott lángra részben az aljnövényzet, részben a fák koronája

Fotó: Pozsgai Ákos

Frissítés (21:09):

Sikerült megakadályozni annak a tűznek a továbbterjedését, amely még szerda este ütött ki egy nehezen járható, erdős területen, Izsák és Soltszentimre között. Egy több mint háromszáz hektáros területből mintegy ötven-nyolcvan hektáron égett részben az aljnövényzet, részben a fák koronája. A tűzesethez tizennyolc településről összesen harminchét járművel százkét tűzoltó vonult ki. A vízhiányos területen jelenleg is nagy erőkkel dolgoznak a tűzoltók.

Frissítés (16:27):

Jelenleg is tizenhét egység dolgozik nagy erőkkel a Soltszentimre és Izsák közötti erdőben keletkezett tűz oltásán. A lángok egy nehezen járható területen csaptak fel szerdán délután. Egy több mint háromszáz hektáros területből mintegy ötven-nyolcvan hektáron égett részben az aljnövényzet, részben a fák koronája. Az érintett területen hat lakott tanya van. Ezekben nem tett kárt a tűz, de egy turisztikai célokat is szolgáló lovas majorban, ahonnan az állatokat már korábban kimentették, kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám. Az érintett területen több épületet ideiglenesen ki kellett üríteni. Ezeket a lakott tanyaépületeket az egységeknek sikerült megmenteniük, a lakók visszatérhettek otthonukba. A tűzesethez tizennyolc településről összesen harminchét járművel százkét tűzoltó vonult ki – írja a katasztrófavédelem.

Frissítés (10:28):

A rendőrség közleménye szerint szerda délután bejelentést kaptak, miszerint az egyik izsáki lovarda és a környező erdő ég. A tűzesethez Molnár Ottó rendőr zászlós érkezett elsőként, aki testi épségét kockáztatva megkezdte az emberek és állatok kimenekítését. Idő közben több rendőri egység is a bajbajutottak és kollégájuk segítségére indult, valamint a Katasztrófavédelem munkatársai is megkezdték a tűzoltást. A tűz terjedésének a behatárolásában a Készenléti Rendőrség helikoptere segédkezett. 

Az összefogás és az egységek minden igyekezete ellenére a lovardának körülbelül a fele, több hektár erdő, és 3-4 környező tanya leégett. A kár több száz millió forintra becsülhető. A mentést megkezdő körzeti megbízottat füstmérgezés gyanújával szállították kórházba. 

A tűz martaléka lett egy, a lovarda közeli tanya, ahol néhány órával később egy holttestet találtak a katasztrófavédők. 

A történteket közigazgatási eljárásban vizsgálják.

Frissítés (09:05)

A tüzet sikerült megfékezni, de a száraz időjárás miatt húsz tűzoltóautó estig a helyszínen marad, és a tűzoltók figyelik az esetenként visszagyulladó aljnövényzetet - tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem csütörtök reggel az MTI-t.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerda éjszaka azt közölte honlapján, hogy tizenhét település száztizennégy tűzoltója oltja a tüzet, amely az aljnövényzetet és részben a fák koronáját érintette.

Az érintett területen hat lakott tanya van, ezekben nem tett kárt a tűz, de az épületekből négy embert kimenekítettek. A lángok megfékezését négy traktor is segítette. A turisztikai célokat is szolgáló lovasmajorban – ahonnan az állatokat már korábban kimentették – kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám.

Frissítés (07:05):

Nagy erőkkel oltják a tűzoltók azt a tüzet, amely egy erdőben keletkezett Izsák és Soltszentimre között szerda este, egy nehezen járható vidéken – közölte a katasztrófavédelem. Egy több mint háromszáz hektáros területből mintegy ötven hektáron ég részben az aljnövényzet, részben a fák koronája. Az érintett területen hat lakott tanya van. Ezekben nem tett kárt a tűz, de egy turisztikai célokat is szolgáló lovas majorban, ahonnan az állatokat már korábban kimentették, kigyulladt több épület és egy ponyvafedésű karám.

Frissítés (21:45):

Varjasi László tűzoltó alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletes szóvivője érdeklődésünkre elmondta, hogy mintegy 300 hektárnyi erdő és legelőterületről körülbelül nyolcvan hektárnyi területet érintett a tűz. Vegyes erdő, fenyves erdő aljnövényzete égett, több helyen a fák koronájáig csaptak fel a lángok. A tűz elért a közelben egy lovardát is, ahol több épület a lángok martalékává vált, a lovarda dolgozói azonban még időben kimenekítették az állatokat a területről, így egyetlen állat sem pusztult el a tűzben.

Varjasi László elmondta azt is, hogy sem a tűzben, sem a tűzoltás során nem történt személyi sérülés, az anyagi kár azonban jelentős. A tűzoltók várhatóan késő éjszakáig végzik a utómunkálatokat a helyszínen.

Helyszíni információnk szerint több helyen még izzanak a fatörzsek és az erdő aljnövényzete. A tűzoltók és az erdőterületek tulajdonosai folyamatosan locsolják a kritikus helyeket, hogy a tűz terjedését megakadályozzák.

Korábban írtuk:

Kigyulladt egy erdős terület Izsák és Soltszentimre között. Az első értékelések szerint mintegy száz hektárt érint és épületeket is veszélyeztet a tűz, amelyhez nagy létszámban vonulnak a tűzoltók. A kiskunhalasi, a solti, a kiskőrösi, a kisteleki, a paksi, a kalocsai, a kiskunfélegyházi, és a kiskunmajsai hivatásos, valamint az akasztói önkéntes tűzoltók a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett oltják a lángokat, és számos más egység is elindult a helyszínre. Rendőrségi helikopter is segít a felderítésben. – írja a katasztrófavédelem.

A cikkünkben szereplő videó a baon.hu Youtube-csatornáján is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában