Vádemelés

2022.07.13. 08:43

Bűnszervezet tagjaként dolgozott a Bátmonostoron elfogott holland embercsempész

A Bajai Járási Ügyészség bűnszervezet tagjaként elkövetett, minősített embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy holland állampolgárságú férfival szemben, aki az általa bérelt személyautóba a déli határ közelében két nap alatt, összesen 10 fő illegális migráns személyt vett fel azért, hogy őket az osztrák-magyar határhoz szállítsa. Cselekményét egy nemzetközileg szervezett, több országban működő, Hollandiából irányított bűnözői csoport tagjaként, megbízójától kapott utasítások szerint valósította meg.

baon.hu

Hat külföldit szállított autójában az embercsempész

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Dr. Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője elmondta, a holland állampolgárságú vádlott 2021 májusában csatlakozott a hosszabb időre szervezett, hierarchikusan felépülő és konspiratívan működő csoporthoz, amely Magyarország területére illegálisan belépő migráns személyek Nyugat-Európa irányába történő szállítását szervezte és hajtotta végre. 

A szervezők, irányítók és a végrehajtók egymással mobiltelefonon, internetes applikációkon keresztül kommunikáltak a személyazonosságuk leplezésének és a felderítésének megnehezítése érdekében. 

A szállítások során a szervezők a végrehajtókat szakaszonként küldött GPS-koordinátákkal irányították, utóbbiaknak a sikeres szállítás bizonyításához és a csempészésért járó összeg kifizetéshez úgynevezett referencia-videókat kellett készíteni.

Az embercsempész vádlott a társaival együtt röviddel a csoportba belépését követően Hollandiából Budapestre utazott, ahol megbízójuk utasításainak megfelelően gépjárművet bérelt. 

Ezután 2021. május 20-án egyik társával a magyar-szerb határhoz mentek, hogy a szerb-magyar határon meg nem engedett módon átjutó külföldieket felvegyék és tovább szállítsák úticéljuk, Ausztria felé. Ekkor 4 személyt vettek fel és őket sikeresen le is szállították az osztrák határhoz. A vádlott másnap a délutáni órákban – ekkor is a megbízójától kapott utasításokat követve – ismét a déli határhoz utazott. Vaskút és Bátmonostor között az előre megadott helyen 6 szír migránst vett fel és elindult velük Ausztria irányába.

Fél óra múlva azonban a rendőrök a gépjárművet Bátmonostoron ellenőrzés alá vonták és az embercsempészt elfogták.

Az ügyészség a férfit több személynek segítséget nyújtva, vagyoni haszonszerzés végett, bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint kiutasítását indítványozza.

A vádlott bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

A bűncselekmények helyszínén készült fotók csatoltan, továbbá az ügyészség honlapján (www.ugyeszseg.hu) hamarosan elérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában