Vádemelés

2022.06.21. 08:55

Szerencsejátékra költötte a kollégáitól kicsalt pénzt a bajai férfi

A Bajai Járási Ügyészség többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki kollégáitól különböző kitalált történetekkel, rövid visszafizetés ígéretével több millió forintot kért kölcsön. Az ígéretekből nem lett semmi, a pénznek utóbb csak kis részét tudta visszafizetni, a kicsalt pénzt valójában szerencsejátékra költötte – olvasható a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményében.

baon.hu

Forrás: shutterstock.com/illusztráció

Mint írják, a bajai férfi egyre többet költött szerencsejátékokra, ezért anyagi körülményei erőteljesen megrendültek. Mivel pénzre volt szüksége, 2018 augusztusa és 2019 márciusa között kollégáit különböző történetekkel győzködte, és kölcsönt kért gyors visszafizetést ígérve.

Első alkalommal a férfi egy jól jövedelmező befektetési ajánlattal állt elő, amely szerint egy bitcoinnal foglalkozó bróker ismerősének vállalkozásában neki is részesedése van. Az erre alapozott bizalmat kihasználva azzal a valótlan ígérettel vette rá a sértettet 6 millió forint átutalására, hogy a tőke egy éven belüli visszafizetéséig havonta közel fél millió forint kamatot fog fizetni neki. A kamatot azonban már első esedékességkor sem fizette meg a vádlott, a későbbiekben is a kicsalt pénz alig egy harmadát adta csak vissza többszöri felszólítást követően.

A férfi egy volt kollégájától arra hivatkozva kért és kapott 2 millió forint készpénzt, hogy a nagyapja betegsége és egészségügyi állapota miatt a házuk átalakítása szükséges. 

A kölcsönadásról szerződés készült, a kért összeget a sértett a vádlott bankszámlájára utalta. A csaló férfi esedékességkor meg sem kezdte a törlesztést, mivel arra ténylegesen már a kölcsön kérésekor sem volt anyagi fedezete.  Ugyanezzel a hamis ürüggyel 2018 októberében és 2019 márciusában két másik kollégájától 4, illetve 2 millió forintot csalt ki. A vádlott a tartozásait minden esetben csak kis mértékben fizette vissza, mert a kölcsönkért pénz nagy részét szerencsejátékokra szórta el.

A sértettek kérték a káruk megtérítését.

Az ügyészség a férfit többrendbeli üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja, ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint azt indítványozza, hogy a bíróság a sértettek polgári jogi igényét bírálja el. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában