Megmérettetés

2022.06.04. 20:28

Szakmai versenyt tartottak a tűzoltók Baján, a Ro-Ro kikötőben

Hat hivatásos és hat önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapatai mérték össze tudásukat az elmúlt napokban.

Márton Anna

Elméleti és gyakorlati feladatok várták a csapatokat. Fotó: Márton Anna

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltószakmai versenyét tartották meg a Bajai Ro-Ro kikötőben az elmúlt héten, ahol hat hivatásos és hat önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapatai mérték össze tudásukat. A bajnokság az Országos Tűzoltó Szakmai Verseny selejtezője volt. Két részből állt az erőpróba: egy elméleti és egy gyakorlati megmérettetésből. A kikötőben rendezték be a gyakorlati állomásokat, az elmélet, a tesztlapok kitöltése pedig a kirendeltség épületében történt. 

Dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, megyei igazgató köszöntötte a csapatokat és nyitotta meg a versenyt. 

– A gyakorlati pályával kapcsolatban azt kell tudni, hogy illeszkedik ahhoz az éles tűzoltói szakmai feladat-végrehajtáshoz, amit nap mint nap végzünk a káresetek során. Ebben van műszaki mentési feladat, illetve tűzoltási feladat is – mondta a baon.hu-nak Ossó János tűzoltó ezredes, a Bajai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője. A tűzoltósági parancsnokságok a legjobb munkatársakat küldték a megméretésre, rendkívül szoros volt a küzdelem a versenyen. A berendezett helyszíneken buszbalesetben érintett sérülteket, gépjármű roncsai közé szorult, valamint lángoló épületben rekedt embereket kellett kimenteniük a tűzoltóknak. A tűzoltási terepen is elsődleges feladat volt az emberi élet mentése. 

A hivatásos tűzoltó-parancsnokságok között első helyen a bajai hivatásos tűzoltók végeztek.

A második helyezést szerezte meg a kiskőrösi, a harmadikat pedig a kiskunhalasi hivatásos tűzoltó-parancsnokság csapata. 

Az önkormányzati tűzoltó-­parancsnokságok csapatainak versenyén az első helyen a tisza­kécskei önkormányzati tűzoltó-parancsnokság csapata, a másodikon a bácsalmási, míg a harmadik helyen a kerekegyházi önkormányzat tűzoltó-parancsnokság munkatársai végeztek. 

A közlekedésbiztonsági versenyszám első helyezését Kopári Martin László tűzoltó zászlós, a bajai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárművezetője nyerte el. 

A szakmai megyei megmérettetést országos verseny követi, ahol a tűzoltás és a műszaki mentés mellett speciális sportversenyen is összemérik tudásukat a tűzoltók. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában