Kék hírek

2022.06.09. 08:20

Körzeti megbízottaknak tartottak képzést a Bács-Kiskun megyei rendőrök

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a körzeti megbízottaknak szerveztek a témában képzést. A tréning célja a rendőri intézkedés hatékonyabbá tétele volt.

Baon.hu

Fotó: police.hu

Az EU Alapjogi Ügynöksége 2014-ben nyilvánosságra hozott reprezentatív kutatási adatai szerint Magyarországon élete során minden ötödik nő szenved el testi vagy szexuális erőszakot partnere részéről. A felmérés szerint 220 ezer nő élhet olyan párkapcsolatban, ahol a partnere bántalmazza – írja a police.hu.

Gyakorisága és súlyossága ellenére a párkapcsolati erőszakot általában elhallgatás és tagadás veszi körül. A figyelemnek az elkövető felelősségre vonására és az áldozat segítésére kell irányulnia, hiszen a bántalmazás sokszor szabálysértések és súlyos bűncselekmények sorával valósul meg.

A téma fontosságára tekintettel a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai – a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának áldozatvédelmi referense közreműködésével – csütörtökön a körzeti megbízottak részére a hozzátartozók közötti erőszak témakörében képzést tartottak. A rendőrök szituációs és interaktív feladatokon keresztül ismerhették meg a hozzátartozók közötti erőszak szereplőinek viselkedést, valamint példák kapcsán belehelyezkedhettek az áldozati szerepkörbe is. Az elvégzett feladatok, gyakorlatok várhatóan elősegítik a hatékony és szakszerű intézkedés végrehajtását.

Amennyiben bántalmazás (akár szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata, Önnek joga van segítségre. A segítségnyújtás lehetőségei, szervezetei, fórumai az alábbiak:

Gyermekjóléti Központ és Családsegítő Szolgálat

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) Ingyenes segélyvonal: +36-80-20-55-20 E-mail: [email protected]
NANE (Nők a nőkért együtt az erőszak ellen egyesület) +36 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök és péntek este 18-22 óra, szerda 12-14 óra között) nane.hu

Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány 116 111; 116 000 kek-onal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal

Nők joga honlap nokjoga.hu

http://bantalmazas.hu/szervezetek

Áldozatsegítő Szolgálat 06 80 225 225 (éjjel-nappal hívható) igazsagugyiinformaci-ok.kormany.hu/aldozatsegito-szolgalat

A rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Ezért amennyiben úgy érzi, hogy Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Amennyiben azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában