Vádemelés

2022.04.29. 08:46

Tragikus tolatás Vadkerten: életveszélyes sérüléseket szenvedett a kisfiú

A gyermek élete végéig gondozásra szorul óvatlan tolatás miatt.

baon.hu

A kisgyerek kiesett a raktérből és a jármű alá szorult Fotó: Magyarország Ügyészsége

A Kecskeméti Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki kisteherautójával úgy kezdett tolatni, hogy a raktérben szállított gyermekek egyike még nem szállt be, emiatt a jármű alá került és súlyos, maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Az ügyészség közlése szerint szerint a soltvadkerti férfi 2020 júniusában a tanyája melletti szántóföldről úgy indult el áruszállító kisteherautójával, hogy a nála dolgozó család 12 és 7 éves gyermekét a jármű ülések nélküli rakterében szállította.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A tanya közelében egy dűlőúton megállt, hogy az előzőleg összeszedett elszáradt paradicsomtöveket elszórják. Ekkor a gyermekek a járműről a raktér hátsó ajtaján leszálltak, majd a férfi rájuk szólt, hogy üljenek oda vissza. A vádlott ezután tolatni kezdett, azonban a zárt rakterű teherautó mögötti területet nem látta be, így nem vette észre, hogy időközben a gyermekek közül csak a nagyobbiknak sikerült visszaülnie, a kisebbik gyermek a rakfelületre csak félig tudott felülni.

A jármű hátsó részével fellökte a 7 éves gyermeket, aki hassal előre a talajra esve a tehergépkocsi alá zuhant. 

Ezután a jármű mintegy 5-10 km/h sebességgel áthaladt a gyermek teste felett. Mindezt látva a nagyobb testvér sietve öccse után hajolt, ekkor azonban ő is lecsúszott a rakfelületről. A pólója beleakadt egy alkatrészbe, ennek köszönhetően nem esett ő is a jármű alá.

A baleset következtében a 7 éves kisfiú súlyos, életveszélyes koponyaalapi törést és agykárosodást szenvedett, emiatt önálló életvitelre képtelenné vált, élete végéig gondozásra szorul. Testvére könnyű sérüléseket szenvedett.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

Az ügyészség álláspontja szerint a baleset azért következett be, mert a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, amely szerint hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az mások közlekedését ne zavarja. Ha mások biztonsága megkívánja, a tolatást végző járművezetőnek arra alkalmas irányító személy közreműködését is igénybe kell vennie.

Az ügyészség a férfit maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. Bűnösségéről a Kiskőrösi Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában