Ittas vezetők

2022.04.22. 08:14

Tizenkét sofőr áll bíróság elé egy napon Kecskeméten

A Kecskeméti Járási Ügyészség ittas járművezetés, illetve eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt gyorsított eljárásban a mai napon összesen tizenkettő vádlottat állít bíróság elé, akik közül tízen Kecskeméten, illetve a környező településeken ittasan vezettek gépjárműveket, két vádlott pedig eltiltás hatálya alatt vezetett.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com/illusztráció

Az ittas vezetés a leggyakoribb és legveszélyesebb közlekedési bűncselekmény, ami számos súlyos, halálos balesetet okozott már az utakon. Aki ittasan ül a volán mögé, a saját és mások életét is veszélyezteti. 2021. május 14-től pedig az is bűncselekmény, ha valakit eltiltottak a járművezetéstől, ennek ellenére az eltiltás hatálya alatt az eltiltás alá tartozó járművet vezet.

A Kecskeméti Járási Ügyészség a rendőrséggel együttműködve kiemelt figyelmet fordít az ittas és az eltiltás hatálya alatt vezetők elleni határozott fellépésre. A ma bíróság elé állított 12 vádlott – 10 férfi és 2 nő – 2022. február közepe és március vége között ittasan vezetett személyautót és tehergépkocsit Kecskemét, Lajosmizse, Tiszakécske és a környező települések utcáin, illetve a térségben lévő utakon.

Öt vádlott büntetett előéletű, akik ittas járművezetés miatt voltak korábban elítélve. Két férfi kizárólag járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette, illetve vétsége miatt áll a bíróság elé, mert az eltiltás hatálya alatt annak hatókörébe tartozó járművet vezettek. Egy férfi vádlott pedig mindkét bűncselekményt, az ittas járművezetés vétségét és a járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntettét is elkövette.

Három vádlottnak vezetői engedélye sem volt, három esetben pedig az ittas sofőrök balesetet is okoztak: másik autónak, egy ház kerítésének, illetve tujafának hajtottak. Közülük az egyik ittas sofőr könnyebben sérült, szerencsére más nem sérült meg.

Egy súlyosan ittas férfi többször is elkövette az ittas járművezetést: 2022. március 19-én éjjel ittasan vezetett egy teherautót Kecskeméten. Miután elfogták és távozott a rendőrségről, aznap éjjel ismét ittasan ült a volán mögé, majd négy nappal később megint ittasan vezetett.

A vádlottak szabadlábon védekeznek, őket a Kecskeméti Járási Ügyészség a mai napon, pénteken állítja gyorsított eljárásban bíróság elé. A vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában