Illegális bevándorlás

2022.04.29. 11:23

Másfél óra alatt két embercsempészt fogtak a rendőrök az M5-ösön

Pénteken reggel először egy belorusz, majd nem sokkal később egy cseh embercsempészt állítottak meg a rendőrök az M5-ös autópályán. A belorusz férfi 14, a cseh állampolgár pedig 32 külföldit szállított autójában.

baon.hu

A cseh embercsempész 32 migránst szállított a furgonjában Fotó: police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya Alosztály járőrei – állampolgári bejelentés alapján – pénteken 7 órakor az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében intézkedés alá vontak egy német honosságú gépkocsit – tájékoztatott a rendőrség. A járművet egy 25 éves belorusz férfi vezette, és az autóban rajta kívül további 14 külföldi tartózkodott. Ők szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Kicsit később, 8 óra 25 perckor szintén az M5-ös autópályán, Kiskunfélegyháza térségében vontak intézkedés alá a rendőrök egy furgont, amelyet egy 32 éves cseh férfi vezetett. A jármű rakterében 32 külföldit találtak a rendőrök. Az illegális migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, de sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A gyanú szerint mind a belorusz, mind a cseh állampolgárságú sofőr a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfiakat előállították, őrizetbe vették, és kihallgatásukat követően indítványozzák letartóztatásukat.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában