Bács-Kiskun megye/Videóval

2022.04.07. 11:34

Korrupcióval gyanúsítanak és őrizetbe vettek három tompai pénzügyőrt és öt társukat

A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtöki közleménye szerint bűnszervezetben elkövetett korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vettek három, a tompai közúti határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrt és öt társukat.

Pozsgai Ákos

Pénzügyőröket vettek őrizetbe. Fotó: ügyészség.hu

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján indult ügyben 2022. április 4-én, a regionális nyomozó ügyészség egy időben, több helyszínen tetten érte az elkövetőket, majd további összehangolt bűnügyi akciókat tartott az NVSZ, a TEK, a Csongrád-Csanád és a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség munkatársainak bevonásával közel 150 fő részvételével.

 

A megalapozott gyanú lényege szerint a Tompa Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő három pénzügyőr olyan személygépjárműveket engedett át az országhatáron, amelyek műszaki átalakításuk folytán nagy mennyiségű Európai Uniós zárjegy nélküli dohánytermék elrejtésére voltak alkalmasak. A hivatalos személyek emellett azt is lehetővé tették, hogy az ilyen tevékenységhez engedéllyel nem rendelkező szerb állampolgárok klímagázt csempésszenek Magyarországra.

 

A megvesztegetett pénzügyőrök a gépjárművekben szabálytalanul szállított, jogellenesen behozott termékekről tudtak, azonban hivatali kötelezettségüket rendszeresen megszegve semmilyen eljárást nem kezdeményeztek. A pénzügyőrök a kapott jogtalan vagyoni előnyt utólag, a bűnszervezet magyar irányítójától vették át. A külföldi gépjárművekkel érkező szerb állampolgárok szintén tisztában voltak azzal, hogy a magyar megrendelő – a pénzügyőrökkel előre egyeztetett módon – az ellenőrzés nélküli, kockázatmentes határátlépést biztosította számukra. Az elkövetők 2021-től legalább ötvenszer lépték át a szerb-magyar határt, az – alkalmanként két járműben elhelyezett – illegálisan behozott termékekkel.

 

Fotó: ügyészség.hu

 

A kutatásokon az ügyészség több mint 40 darab hűtőközeget tartalmazó klímagázpalackot, kazán-, és légkondicionáló berendezéseket, megközelítőleg 200 ezer eurót és több mint 5 millió forint készpénzt, valamint több ezer doboz zárjegy nélküli cigarettát foglalt le.

 

Fotó: ügyészség.hu

Az ügyészség mind a nyolc őrizetben lévő – akár 24 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekménnyel – meggyanúsított elkövető letartóztatását indítványozta. A kényszerintézkedés elrendeléséről a Szegedi Járásbíróság csütörtökön dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában