Nagy a kár

2022.04.28. 14:52

Cigarettázó fiatalok okozták a tüzet az alpári skanzenben

Cigarettázó fiatalok okozták a tüzet a napokban az Árpád-kori skanzenben, ahol valószínűleg a felelőtlenül eldobott csikk miatt égett le az egyik nádtetős épület.

Vajda Piroska

Fotó: Shutterstock.com/illusztráció

A tűzeset miatt milliós nagyságrendű kár keletkezett a több mint 20 éve megépített szabadtéri falumúzeumban – tudtuk meg dr. Vancsura Istvántól, a település polgármesterétől. A Baon.hu érdeklődésére elmondta, a létesítmény bár önkormányzati területen van, a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdona. Jelenleg folynak az egyeztetések a skanzen felújításáról. Szeretnék mielőbb elkezdeni a munkálatokat, de egyelőre még nem tudják, hogy miből finanszírozzák a tűz okán keletkezett károkat. A polgármester abban bízik, hogy a károkozó fiatalok szülei is hozzájárulnak a költségekhez. 

Dr. Vancsura Istvántól azt is elmondta, hogy a Kiskunsági Nemzeti Parkkal kötött együttműködési megállapodás szerint az önkormányzat tartja rendben a skanzent, ami legutóbbi felújítása óta folyamatosan nyitva tart és ingyenesen látogatható. A település vezetője szerint azonban csak akkor lehetne megóvni a múzeumot, ha a korábbi évekhez hasonlóan a kaput bezárnák és csak nyitvatartási időben, felügyelet mellett, belépőjegy megváltásával tennék látogathatóvá. Ehhez azonban az önkormányzat nem tudja előteremteni a szükséges anyagi feltételeket. A tiszaalpári skanzen egyébként a helyiek, főként a fiatalok kedvelt találkozóhelye. A lokálpatrióták rendszeresen összefognak és önkéntes munkával rendbe teszik a falu egyik kiemelkedő turisztikai látványosságát, amit 22 éve hoztak létre. 

Tiszaalpáron az 1960-as években folytatott ásatások a bronzkori leletek mellett egy honfoglalás kori település maradványait is feltárták. A huszonkét éve épített falu­rekonstrukció a környéken folyó ásatások során előkerült településszerkezetet jeleníti meg, az eredetihez képest kissé zsúfolt formában, hiszen a valóságban egy falu 4–6 hektáron terült el. A szabadtéri falumúzeumban – remélhetőleg mielőbb – megtekinthetők a korabeli, hétköznapi élet építményei: félig földbe vájt verem­házak, külső kemencék, vesszőfonatos karámok, vesszőbéléses kút és gabonatároló vermek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában