Katasztrófavédelem

2022.03.03. 13:56

Tavaly nyolcvanöt riasztást kaptak a soltvadkerti tűzoltók

Gépkocsivezető, rajparancsnok és a soltvadkerti városi tűzoltóság parancsnoka is egy személyben Biró Tamás. Tavaly év végén nevezték ki, de az életében mintha semmi sem történt volna, csak nagyobb a felelősség, s valamivel több a munka. Ha ügyeletes, és riasztást kap, akkor nem bentről irányít, hanem kezébe veszi a vizes tömlőt, és oltja a lángokat is.

Barta Zsolt

Biró Tamás a polgári szolgálat után kapott kedvet a tűzoltói hivatáshoz. Fotó: Barta Zsolt

A történet 1997-re nyúlik vissza. Biró Tamást akkor hívták be katonának, de ő inkább polgári szolgálatot vállalt a tűzoltóknál. Bár tetszett a veszélyes és izgalmas munka, mégsem maradt a helyi katasztrófavédőknél. Volt neki egy jó szakmája, asztalosnak tanult, így visszatért a hivatásához. A füst szagánál a megmunkálandó fa illatát jobban kedvelte. A tűzoltókhoz 2012-ben tért vissza, majd tavaly a köztestületi tűzoltóság parancsnoka lett, mivel elődje elhagyta a pályát. 

Mint mondta, jelenleg megbízott parancsnok. A kinevezését a munkatársai, az önkormányzat elöljárósága, a megyei katasztrófavédelmi igazgató, a helyi tűzoltó-egyesület is támogatta. A parancsnoki képesítést a következő években kívánja megszerezni a kétgyermekes édesapa. 

A soltvadkerti tűzoltóságon 12 szakember dolgozik, négy váltásban tartják az ügyeletet, és vonulnak, ha kell. 

Két munkatárs a kiskőrösi, míg egy a kiskunhalasi tűzoltóságról jár át ideiglenesen. A szükséges létszámot így lehet fenntartani. 

A parancsnok több mint utasítást kiadó elöljáró. Az egyik raj közvetlen vezetője, illetve ha éppen kell, a 13 éves Mercedes autó sofőrje, aki mögött nemcsak a kollégái ülnek, hanem ott van négyezer liter oltóvíz, amikor eseményre rohannak szirénázva. 

Hogy mennyire népszerű a tűzoltóhivatás? Mint mondta, jelenleg is van egy státusz, amely betöltésre vár. Jelentkező ugyan volt, de mire be kellett volna öltöznie, addigra az illető meggondolta magát. 

A 24 órás szolgálatot – pedig még ezután szabadnapok is járnak – nem mindenki képes teljesíteni. 

A parancsnok azt mondja, hogy ő már nem tudna másként élni. A szabadnapokon tudja elintézni azokat a dolgokat, amiket egy reggel 8-tól este fél ötig dolgozónak kellene a munka után megtennie. Igaz, sokszor hétvégén, ünnepnapokon is dolgozni kell. Jobb esetben „csak” bent vannak a laktanyában, rosszabb esetben vonulniuk kell. 

Tavaly 85 riasztásuk volt, ebből 44 tűzeset volt, emellett balesetek és egyéb műszaki mentések tették ki a feladatok jelentős részét. 

Soltvadkert, Bócsa, Tázlár és a településekhez tartozó külterületen élők biztonságát felügyelik. Mint mondta, a kollégái a tűzoltóhivatás fogásai mellett más szakmákhoz is értenek, így vannak köztük asztalosok, festők, kőművesek és egy favágó is. A munkatársai tudása egy-egy eseménynél igen jól jön – mondta a parancsnok. 

Műanyagtűz, disznó az emésztőben

Nagyon sok eseményen mentett Biró Tamás kollégáival, aki két történetet is elmesélt a baon.hu-nak. Az egyik tanyán valaki műanyag hulladékkal tüzelt. Ez a kazánt tönkretette, a folyékony műanyag kiömlött, a tűz szétterjedt. Elérte azt a helyet is, ahol zsákban tartották a műanyag tüzelőt, így az is meggyulladt. Amikor kiértek Soltvadkertről a tűzoltók, azonnal oltani kezdtek légzőkészülékben, de ez a kihívás nagyobb volt, mint amire számítottak. Csak vízzel nem lehetett sikeresen oltani, habosító anyagot is be kellett vetni, de mire látszólag eloltották volna, megint feltámadtak a lángok. A kiskőrösi és kiskunhalasi kollégákat is értesítették, hogy segítség a tűzoltást, így a tanya megmenekült. A másik történet Bócsához kapcsolódik. Ott egy vágásra érett hízó beleesett az emésztőgödörbe, azt kellett megmenteni. A szerencsétlen jószág a palával fedett gödör fölé lépett, így került kellemetlen helyzetbe. A tűzoltók kötelek és létrák segítségével kihúzták az állatot, amely kisebb karcolásokkal megúszta az incidenst. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában