Kék hírek

2022.01.22. 08:03

A Bács-Kiskun megyei rendőrök negyvenöt migránst feltartóztattak és egy embercsempészt is elfogtak

Egy grúz férfi 5 migránst akart átcsempészni az országon. További 40 külföldi is jogellenesen jutott be hazánk területére.

baon.hu

Fotó: police.hu

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások pénteken 23 óra 16 perc és 2022. január 22-én 1 óra 28 perc között Katymár és Mélykút térségében három csoportban összesen 40 külföldit tartóztattak fel. A migránsok pakisztáni, szír, afgán és indiai állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A csoportokat a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz – írja a police.hu.

A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság járőrei szombaton 0 óra 10 perckor Kiskunhalas térségében intézkedés alá vontak egy járművet, amelyet egy grúz férfi vezetett. A kocsiban a rendőrök a sofőrön kívül további 5 külföldit találtak, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a 23 éves grúz állampolgár a határsértőknek segítséget akart nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért vele szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít. A férfit előállítják és őrizetbe veszik, majd kihallgatását követően kezdeményezik letartóztatását.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában